Sociale flats in voormalig Borstelmuseum Izegem

V.l.n.r. schepen Caroline Maertens, schepen Kurt Himpe, directeur Johan Denolf van de Izegemse Bouwmaatschappij , Izegemse Bouwmaatschappij-voorzitter Maureen Raedt en schepen Lothar Feys. © Wim Claerhout
Redactie KW

Het voormalige Borstelmuseum van Izegem krijgt een nieuwe bestemming. De Izegemse Bouwmaatschappij zal er veertien sociale woongelegenheden realiseren. De voorgevel en het plein blijven bewaard.

Door de ingebruikname van Eperon d’Or moest de stad op zoek naar nieuwe functies voor de oude locaties van het Schoeisel- en Borstelmuseum. Het Schoeiselmuseum in de Wijngaardstraat kreeg eerder al een nieuwe invulling als extra lesruimte voor Kunstacademie Art’Iz.

Het Borstelmuseum in de Baron de Pélichystraat huisvestte in afwachting van de afwerking van de achterbouw van Eperon d’Or nog tal van borstelmachines met historische waarde, maar begin 2017 maakten ook die de oversteek. Sindsdien staat het leeg. Bij gebrek aan mogelijkheden voor een eigen invulling werd vrij vlug duidelijk dat de stad op een verkoop van het gebouw mikte.

Nu is er een principieel akkoord, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening en Patrimonium Caroline Maertens (N-VA). “We hebben in juni 2016 verkennende gesprekken met de Izegemse Bouwmaatschappij opgestart en nu is er een overeenkomst bereikt. We keken in hun richting omdat ze al twintig jaar een oud schoolgebouw op het binnenplein van de site aan de stad huren. Daar zitten vijf sociale woongelegenheden in en om de hoek aan de Roeselaarsestraat hebben ze er nog eens vier. Met die voorgeschiedenis en omwille van de complexiteit van het dossier was het evidenter om naar de Izegemse Bouwmaatschappij in plaats van naar de privémarkt te kijken.”

“Op het binnenpleintje kunnen straks nog altijd evenementen als de Beiaardconcerten georganiseerd worden”

Voorzitster Maureen Raedt en directeur Johan Denolf van de Izegemse Bouwmaatschappij beamen. “De aankoop van deze site past in een groter plaatje. De gebouwen die we er al huurden, kopen we nu meteen ook over, zodat de hele site in onze handen terechtkomt. Er is ook al een volumestudie gebeurd. We mikken op vijf sociale appartementen in het voorgebouw aan de Baron de Pélichystraat. De achterliggende gebouwen willen we slopen om er nog eens negen woongelegenheden te voorzien. Telkens met één of twee slaapkamers. We willen overal drie bouwlagen voorzien. Zo zullen we straks 23 woongelegenheden op de site hebben.”

Het binnenpleintje, door de stad officieus tot Bad Zwischenahnplein omgedoopt, kan in de toekomst zijn functie behouden. Evenementen, zoals recepties tijdens de Batjes of de Beiaardconcerten in juni en juli, komen niet in het gedrang. “En al zeker dit jaar nog niet, want er staat nog geen exacte timing op het verdere verloop”, stelt Johan Denolf. “Op termijn kunnen die evenementen er in principe nog altijd plaatsvinden. Door de sloop van het achterliggende gebouw zal het plein overigens iets groter worden.”

Erfgoedwaarde

Om de historische waarde van het gebouw in ere te houden, blijft de gevel van het voorgebouw behouden. “De site ligt ook naast het voormalige postgebouw, dat een beschermd monument is. Zo biedt dit project een meerwaarde voor de stad en ook de sociale functie blijft behouden. Dit is een schoolvoorbeeld van hoe je aan inbreiding in het stadscentrum kan doen.”‘

De Izegemse Bouwmaatschappij heeft ervaring met dergelijke dossiers. In 2014 vormde ze al de voormalige Heilig Hartschool in de Roeselaarsestraat om tot een reeks sociale huurwoningen.

(VADU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier