Sociaal maatwerkbedrijf Weerwerk nu ook in Roeselare

Een simulatie van de site in de toekomst. © (GF)
Marlies Maddens
Marlies Maddens Freelance reporter

Na Antwerpen en Gent krijgt ook Roeselare een vestiging van het sociale maatwerkbedrijf Weerwerk. De bestaande sociale werkplaatsen Buurt&Co, ‘t Werkspoor en Tot Uw Dienst gaan de komende maanden op in Weerwerk.

Sociale werkplaatsen Buurt&Co, ‘t Werkspoor en Tot Uw Dienst gaan samen in Weerwerk, een maatwerkbedrijf op vandaag gevestigd in Antwerpen en Gent. Weerwerk was al langer op zoek naar een West-Vlaamse uitvalsbasis. In het hart van de provincie hebben ze nu de perfecte locatie gevonden. Ze palmen de leegstaande loods van het failliete Parts & Components in, langs de Rotsestraat, gelegen achter AVEVE. Daar komt een volledig nieuwe ontwikkeling van BROCAP die de naam Dammekouter zal dragen, een suggestie van een van de buurtbewoners. Enkel de loods op het domein blijft behouden. De rest gaat tegen de vlakte en wordt ondermeer vervangen door woningen. “De ruimte die Weerwerk gaat innemen, omvat 600 vierkante meter kantoren en 2.000 vierkante meter magazijn”, zegt Kristof De Smet van BROCAP. Momenteel wordt alles in gereedheid gebracht voor de aankoop van de site. Er zijn ook al gesprekken aan de gang met architecten, want er moet een en ander aan het gebouw veranderd worden. “En dan gok of hoop ik dat we tussen juni en oktober kunnen verhuizen. En dan vliegen we erin. Roeselare is de ideale uitvalsbasis voor ons, maar het zal een uitdaging worden. Er zijn hier heel lage werkloosheidscijfers”, zegt Guido Maertens, algemeen coördinator van Weerwerk.

Veel factoren

Weerwerk is er om mensen die lange tijd niet gewerkt hebben, opnieuw aan het werk te krijgen. “We werken met mensen die om allerlei redenen lange tijd niet in ‘t werkveld gestaan hebben. Een opname in de gevangenis, psychiatrie, mensen die kampen met verslaving… Het kan allerlei redenen hebben”, verduidelijkt Guido Maertens, algemeen coördinator van Weerwerk. “Door overname van Buurt&Co, ‘t Werkspoor en Tot Uw Dienst kunnen we voor een doorstart van de sociale economie zorgen in Roeselare. Zo kunnen we bestaande activiteiten verder ontwikkelen.” De fusie brengt heel wat voordelen met zich mee. “Management met kennis van zaken bijvoorbeeld. Wij zijn er dag in dag uit mee bezig en kunnen op een rationele manier aansturen.” Vooral rond 7.30 en 16.30 uur zal het er druk zijn. “Maar verder is 3/4 van onze mensen gedurende de dag de baan op. Ze werken op werven en dergelijke en zijn vooral op verplaatsing. De andere 1/4 die bij Weerwerk aangesloten is, zal bij ons een trainingsprogramma volgen om te leren werken op onze activerende werkvloer ter plaatse.”

Meer info op www.weerwerk.be en www.brocap.be.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier