Sociaal Huis Kortemark breidt mindermobielencentrale uit

© Foto Kurt
Redactie KW

Dankzij dit project kan het OCMW-voertuig nog beter ingezet worden, waardoor nog meer mensen met een beperking geholpen worden.

Het OCMW van de gemeente Kortemark gaat met zijn Sociaal Huis als eerste in West-Vlaanderen van start met het autodeelproject AVIRA.

“Autodelen voor iedereen met rolstoelvriendelijke auto’s of kortweg AVIRA, beoogt een optimale match tussen personen met de nood aan vervoer en de verschillende opties van vrijwilligersvervoer”, aldus gemeentesecretaris Sara De Meyer. “Om te verzekeren dat personen met een mobiliteitsbeperking op een vlotte manier gebruik kunnen maken van het aangepast vervoer, wordt samenwerking gezocht met onder andere ziekenzorg en lokale verenigingen. Bovendien gaan we ook actief op zoek naar vrijwilligers in de buurt. Bij het AVIRA-principe gebruik je een auto als je hem nodig hebt en indien niet, kan iemand anders er gebruik van maken. Wie de aangepaste wagen wil gebruiken, kan via een online reservatiekalender de wagen vastleggen. Er wordt 75 euro waarborg gevraagd, 40 cent per gereden kilometer en 1 euro huur per uur. De aangepaste wagen biedt plaats aan 4 rolstoelgebruikers en een chauffeur, maar indien geen rolstoelgebruikers, biedt het busje plaats aan 7 mensen en de chauffeur.”

Vrijwilligers

“Daarnaast blijft de mindermobielencentrale van het OCMW verder bestaan, maar hiervoor zal samengewerkt worden met Taxistop. De MMC is er om mensen met verplaatsingsproblemen en een beperkt inkomen toch het nodige vervoer aan te bieden. Vrijwilligers brengen hen naar hun gewenste bestemming, hetzij met hun eigen wagen, hetzij met aangepast vervoer van het OCMW. De gebruiker betaalt een lidgeld van 10 euro als alleenstaande of 15 euro als koppel. Daarnaast wordt er 30 cent per kilometer aangerekend, die rechtstreeks aan de chauffeur betaald wordt.

De gemeente kan al rekenen op 4 vrijwilligers, maar wie zich geroepen voelt, mag zich steeds melden bij het Sociaal Huis.”

(JDK)

>> Woensdag 23 maart om 19.00 u. is er een infosessie over beide projecten in de Gildezaal in Handzame.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier