Sociaal Huis in Torhout verhuist

OCMW-voorzitter Joost Cuvelier aan de balie van het nieuwe Sociaal Huis in het OCMW-hoofdgebouw. © Foto JS
Johan Sabbe

Het Sociaal Huis, dat zich nu nog in de ‘s Gravenwinkelstraat bevindt, verhuist tegen begin maart naar het hoofdgebouw van het OCMW in de Aartrijkestraat, waaruit de administratieve diensten al een tijdje vertrokken zijn.

In het kader van de eenmaking van het stads- en OCMW-bestuur tot het Lokaal Bestuur Torhout huist de vroegere OCMW-administratie nu in het stadskantoor. De vrijgekomen accommodatie in het OCMW-gebouw werd de voorbije maanden aangepast en grondig gerenoveerd om er het Sociaal Huis een eigentijds onderdak te kunnen geven met een balie, kantoren en vijf spreekruimten.

Opvangtehuis blijft

“Straks worden de oude lokalen in de ‘s Gravenwinkelstraat dus eindelijk verlaten”, klinkt OCMW-voorzitter Joost Cuvelier tevreden. “Wel blijft het opvangtehuis voor daklozen op de bovenverdieping bestaan. Het zou een mogelijkheid kunnen zijn om op de gelijkvloerse verdieping extra opvang te creëren, maar dat is lang niet zeker. We zien nog wel wat er met de vrijgekomen ruimte aangevangen zal worden. Het zou net zo goed kunnen dat het gebouw op termijn volledig verdwijnt.”

Opendeur op 18 maart

De officiële opening van het nieuwe Sociaal Huis in de Aartrijkestraat gebeurt op vrijdag 9 maart. Ruim een week later, op zondag 18 maart van 10 tot 17 uur, wordt er voor het brede publiek een opendeur georganiseerd, niet enkel in het Sociaal Huis, maar ook in het aangrenzende woonzorgcentrum Sint-Augustinus.

“Het is de bedoeling om er een aangename namiddag van te maken met onder meer kinderanimatie”, verduidelijkt Joost. “De mensen zullen een rondleiding kunnen volgen met start in de vleugel Azuur van het woonzorgcentrum. Ze zullen ook het centrum voor dagverzorging De Oase aandoen, waarvan we het aantal plaatsen tot 34 hebben opgetrokken. En vanzelfsprekend krijgen de bezoekers het Sociaal Huis te zien, dat er na de werkzaamheden heel fris en uitnodigend uitziet.”

Balie voor welzijn

In het Sociaal Huis zijn vijftien maatschappelijk werkers actief plus drie administratieve krachten. “In het kader van de integratie tussen stad en OCMW voorzien we één balie voor het globale welzijnsbeleid, de één loket-functie“, zegt Joost. “De mensen kunnen in het Sociaal Huis terecht voor budgetbeheer, leefloon, problemen met energieleveranciers en noem maar op. Sinds september wordt er in principe bijna altijd na afspraak gewerkt.” (JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier