Sociaal Centrum Izegem bestaat vijftig jaar

Een aantal verdienstelijke bestuursleden werden gehuldigd op de feestelijke zitting '50 jaar Sociaal Centrum'. © JC
Redactie KW

Vijftig jaar geleden werd het Sociaal Centrum in Izegem opgericht.

“Een pluralistisch centrum ‘avant la lettre’ en boven alle partijpolitiek”, zeggen de leden van vzw Helpende Handen, ondersteuningsvereniging van het Sociaal Centrum. Vrijdag 18 maart vierde de vzw dat gouden jubileum in het stadhuis in Izegem in aanwezigheid van Vlaams Minister-president Geert Bourgeois, zijn collega minister Jo Vandeurzen en gedputeerde Myriam Vanlerberghe.

In1965 werd het Sociaal Centrum in Izegem opgericht. Een plek waar mensen die het even moeilijk hadden in onze maatschappij met hun problemen terecht konden. “Het Sociaal centrum stond ter beschikking van iedereen uit Izegem en omliggende die raad, steun en hulp nodig had”, zegt Erik Vantomme. “Men zocht vooral naar duurzame oplossingen voor noodsituaties die het gevolg waren van morele, sociale en financiële noden.”

Tot aan de stichting van het CAW Midden West-Vlaanderen in 1998 is er heel wat verwezenlijkt door het Sociaal Centrum van Izegem. Daarnaast werden er projecten uitgebouwd als ‘t Koeterke (voor mensen die op zoek zijn naar een zinvolle vrijetijdsbesteding), Telemeubel en Televestiaire. Die vele inspanningen werden op 12 december 1994 extra erkend toen koningin Paola een bezoek bracht aan het Sociaal Centrum. Peter Defreynhe van de raad van bestuur van Helpende Handen bracht hulde aan de 3 voorzitters van het Sociaal Centrum wijlen Jozef Behaeghe, Tillo Wyffels en Peter Depoorter.

Uniek

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen wees op het unieke van de flankerende vzw Helpende Handen die onder andere nog altijd materiële steun geeft aan de werking van het CAW in Izegem. “Er is al een hele weg afgelegd op vlak van welzijn, maar er staat in de toekomst nog heel wat te gebeuren, zeker in onze turbulente samenleving (de minister verwees onder andere naar het terrorisme)”, zei hij. “De risico’s op armoede stijgen. Zorg en welzijn moeten zich steeds beter met elkaar vinden. Zin hebben in het leven, gelukkig zijn… hangt samen met zijn plek vinden in onze maatschappij. In Izegem hebben ze alvast de voorbije 50 jaar gerealiseerd wat er vandaag in de wetteksten staat.”

Gedeputeerde van Welzijn Myriam Vanlerberghe wees nog een keer op het belang van de vele vrijwilligers in de sociale sector. OCMW-voorzitter Frank Duhamel diepte een artikel op van 50 jaar geleden. “Toen was er armoede en vandaag is dat nog altijd zo”, zei hij. “Er is veel gerealiseerd, maar dat werk zal nooit af zijn!”

(IB)