Slechts 1 geval van eigendomsfraude op 1.378 huurders bij Oostendse Haard

Redactie KW

Op 1.378 huurders van De Oostendse Haard is er maar één geval van eigendomsfraude. Dat blijkt uit een onderzoek dat de sociale huisvestingsmaatschappij zelf liet voeren. Het onderzoek is een reactie op Vlaams minister Liesbeth Homans, die liet uitschijnen dat veel mensen die een sociale woning huren, een huis of appartement in eigendom hebben.

Je kan geen sociale woning huren als je zelf een woning in volle eigendom of volledig vruchtgebruik hebt. In een Humo-interview stelde minister Homans onlangs dat veel mensen een eigen woning hebben, maar daar 5%, of iets in die orde, van doorverkopen om recht te krijgen op een sociale woning. Voorzitter Jan Vanroose van de Oostendse Haard vroeg zijn administratie te onderzoeken of dat voor hun maatschappij klopt.

“Wij stuurden de verklaringen op eer van onze huurders door naar de FOD Financiën, dienst patrimoniumdocumentatie, die de info uit haar databank openbaar maakt”, legt Vanroose uit. “We merkten dat slechts één huurder naliet om te melden dat hij of zij over één volledig vruchtgebruik en een vierde blote eigendom beschikt en dus onterecht een sociale woning huurt. Dit misbruik is al sinds 2004 aan de gang. De huur van de persoon in kwestie is opgezegd. Tegen eind juni moet het pand worden verlaten. Na advies van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen en Wonen Vlaanderen vorderen we ook de sociale korting terug die werd gegeven op de huurprijs, 32.209,94 euro.”

“Een andere huurder bezit ook een woning, maar had dat zelf aan ons gemeld en de openbare verkoop is opgestart”, zegt directeur Vanessa Vens. “Twee anderen die over een appartement in volle eigendom beschikken, moeten deze tegen 15 november 2015 verkocht hebben, maar dat is volgens de regels. Zij meldden dat ons ook zelf. Op 1.378 huurders zijn er dus vier die een volledige eigendom of een volledig vruchtgebruik hebben, waarvan drie die ons dit lieten weten.”

“Stemmingmakerij”

Vanessa Vens spreekt ook tegen dat veel huurders bijna volledig eigenaar of vruchtgebruiker zijn. “Nog 23 huurders hebben een onvolledig vruchtgebruik of een onvolledige eigendom, maar allemaal voor 6,25 tot 50%. Het aandeel is meestal het resultaat van een erfenis of relatiebreuk. Geen enkele huurder bezit meer dan 50% vruchtgebruik of volle eigendom. Er is niemand die een huis voor meer dan 90% in eigendom of vruchtgebruik heeft.”

Bij de Oostendse Haard wordt gesproken van “stemmingmakerij” vanwege minister Homans. “Op de volgende raad van bestuur zullen we bespreken hoe we de resultaten van ons onderzoek zullen laten weten aan de minister en aan staatssecretaris voor Sociale Fraude Bart Tommelein”, aldus voorzitter Vanroose.

“Nog uitzoeken”

De advocaat van de ene persoon bij wie eigendomsfraude werd vastgesteld, is Maxim Donck, tevens N-VA-gemeenteraadslid in Oostende. “Ik stuurde een brief naar De Oostendse Haard, maar heb sindsdien niets meer gehoord. Het verwondert mij dan ook dat deze zaak nu in de pers komt”, zegt hij. “Er is nog heel wat werk voor de boeg om alles uit te zoeken. Mijn cliënt kreeg de eigendom door een erfenis, maar is niet de enige eigenaar. Ik wacht nu op een bericht van de notaris over de juiste eigendomsstructuur. Ik weet dat er een deel eigendom en een deel vruchtgebruik is, maar ik heb nog geen info over de precieze structuur op vandaag.”

“Mijn cliënt, van wie het proces nu gemaakt wordt in de pers, is niet te kwader trouw, maar had wel moeten weten dat hij of zij dit alles moest melden aan de sociale huisvestingsmaatschappij”, erkent Maxim Donck. “De Oostendse Haard eist voor de hele periode de sociale korting op de huurprijs terug, maar er zijn ook verjaringstermijnen die in acht moeten worden genomen. Maar als het klopt wat de sociale huisvestingsmaatschappij beweert, dan moet mijn cliënt wel gesanctioneerd worden.”

(HH)