Slag van het Sterrebos plechtig herdacht in Rumbeke

© Foto Jos
Redactie KW

Op 27 en 28 mei 1940 had de laatste dag van de Achttiendaagse veldtocht plaats rond en in het Sterrebos van Rumbeke.

Een bataljon Grenadiers en een Regiment Karabiniers leverden er slag met de Eerste Linie van de Duitse troepen, maar de Belgen moesten zich uiteindelijk zich gewonnen geven. Enkele uren voor de overgave door Koning Leopold III sneuvelden nog een vijftiental Grenadiers in de strijd om het Sterrebos. Een van de enige overlevenden was Henri Hillaert uit Ruiselede, die na de overgave krijgsgevangene werd genomen maar nadien toch kon ontsnappen en zich in het verzet ten dienste kon stellen.

Tijdens de plechtigheid was hij aanwezig en kreeg hij een grootse hulde. Een vertegenwoordiger van de Koning onderhield zich een tijdje met de veteraan. De muziekkapel van de marine luisterde de plechtigheid op en een detachement van de Grenadiers vormde de erewacht. Met een bloemenhulde en het Belgisch Volkslied werd de plechtigheid besloten en volgde een receptie op het kasteel.

Luc Glorieux : “Diep onder de indruk”

Ook Luc Glorieux was op de plechtigheid aanwezig en was diep onder de indruk. “Ik heb vandaag een van de schitterendste dingen uit mijn hele carrière meegemaakt: de 75-jarige herdenking van de slag van Rumbeke, ontroerend door haar soberheid en zuivere schoonheid. Een massa volk, het muziek van de Zeemacht, de eredetachementen, een oudstrijder-Rumbekenaar die het op 26 mei 40 voor het kasteel meemaakte en zijn kameraad naast hem zag sneuvelen, … Ontroerend en klassevol, met als achtergrond het kasteel. Chapeau voor de organisatoren. Op de koop toe een goede uiteenzetting die de leugens over Leopold III recht trok. Ik geloof niet dat ik zoiets nog in eigen stad en eigen leven zal kunnen meemaken, want bij de 100ste verjaardag zal ik even oud zijn als nu die oudstrijder. De dag van vandaag zijn ‘t geen oudstrijders meer zoals toen. Ik zal het nooit zo mooi kunnen vertellen als hij.”

(Jos-JRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier