Slachtoffer ongeval na drie maanden bezweken

Foto Jos © STEFAAN BEEL
Jos Remaut

Op woensdagmorgen 15 juli is de 79-jarige oud-herbergierster Maria Declercq overleden. Dag op dag drie maanden nadat ze door een auto werd gegrepen en in bewusteloze toestand naar het ziekenhuis werd gebracht.

Maria De Clercq werd op 24 september 1935 als enige meisje in een gezin van vier kinderen geboren in Zonnebeke, waar ze ook opgroeide. In 1954 trouwde ze met Adhémar De Blaere uit Beitem, die op dat moment furore maakte als renner. Het koppel bleef echter niet in de streek wonen en vestigde zich in het Waals-Brabantse Genval, waar Adhémar de chauffeur werd van de directeur van de Broeders Maristen, en Maria instond voor de keuken en het huishouden op de Château.

Gedreven en sociaal

Een beroep dat ze allebei vol overgave en fierheid uitoefenden, maar toch besloten ze na een aantal jaar om hun leven een andere wending te geven. Ze vestigden zich in Izegem, waar Maria een café openhield op de Grote Markt. Een paar jaar later trokken ze terug naar Beitem, waar ze café De Steenbakkerij openhield. Daarna baatte ze in de Sint-Amandsstraat in Roeselare ook nog De Spaarzaamheid uit, het café van de socialistische coöperatieve, om dan uiteindelijk iets verderop haar definitieve bestemming te vinden in het bekende café De Wever. Dat hield ze zo’n twintig jaar open, tot ze in 1994 met pensioen ging. Ze kende ondertussen het klappen van de zweep, en ze was daarenboven een erg sociale en gedreven vrouw, die graag bij de mensen was en met iedereen overweg kon.

Slachtoffer ongeval na drie maanden bezweken

Kranige vrouw

Eens met pensioen, vestigde het koppel zich in de Vredestraat, op het Hof van het Henneken, waar ze nog heel wat mooie jaren beleefden. Maar Adhémar werd ziek, en op 1 november 2003, op een zucht van het gouden huwelijksjubileum, moest Maria hem afgeven. Ze bleef echter een kranige vrouw, die goed haar plan trok en regelmatig contact bleef opzoeken met de buitenwereld. Zo ging ze dagelijks haar koffietje drinken in Het Spilleboutje. Toen enkele jaren geleden ook haar goede buurvrouw Godelieve overleed, was dat voor haar een nieuwe klap.

(JRE)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 17 juli, editie De Weekbode Roeselare

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier