Slachtoffer Bellin (ex-BC Oostende) wil gerechtelijke stappen nemen tegen American Airlines

16/03/17 om 19:29 - Bijgewerkt om 20:48

Sébastien Bellin, een voormalig professioneel basketbalspeler die gewond raakte bij de aanslag op de luchthaven van Zaventem, wil gerechtelijke stappen ondernemen tegen vliegtuigmaatschappij American Airlines. Dat zegt zijn advocaat Anthony Mallego.

Slachtoffer Bellin (ex-BC Oostende) wil gerechtelijke stappen nemen tegen American Airlines

De foto van Bellin, die gewond raakte aan de benen, ging bijna onmiddellijk na de aanslag de wereld rond. "Mijn cliënt ging met American Airlines vliegen en hij bevond zich in de buurt van de incheckbalie van de maatschappij op het ogenblik dat hij slachtoffer werd van de aanslag", zegt Mallego. "Er was geen enkele beveiligingsmaatregel daar. De maatschappij is nalatig geweest. Dat was ook zo bij 9/11 en blijkbaar hebben ze daaruit geen lessen geleerd. We hebben de maatschappij proberen contacteren en wijzen op hun verantwoordelijkheid, maar ze steken hun kop in het zand."

De advocaat geeft nog geen details over de gerechtelijke stappen tegen de luchtmaatschappij. "Na 9/11 heeft American Airlines niet officieel zijn nalatigheid erkend, maar ze hebben wel schadevergoedingen uitbetaald. Uit rapporten en uit de reconstructie blijkt dat er weinig of geen beveiliging was, dat de terroristen daar tien minuten ongestoord konden rondlopen."

Delen

"Er wordt gesproken van een statuut en een pensioen voor de slachtoffers, maar concreet is er nog niets."

"De overheid draagt ook een verpletterende verantwoordelijkheid. Wanneer we de puzzel leggen, kunnen we niet anders dan vaststellen dat er zeer beperkte veiligheidsmaatregelen waren in de inkomhal van Zaventem op 22 maart", stelt Mallego. "Minstens een gebrek aan voorzichtigheid en vooruitziendheid kan aan de Belgische Staat verweten worden. Maar we reiken de hand uit naar de overheid. Dit is een wake-up-call. We willen geen beloftes meer maar concrete acties voor de slachtoffers."

"Ik wacht al een jaar op duidelijkheid", zegt Bellin. "Ik spreek niet in naam van alle slachtoffers, maar ik heb wel verschillende contacten gehad met andere slachtoffers die er op dezelfde manier over denken. Er wordt gesproken van een statuut en een pensioen voor de slachtoffers, maar concreet is er nog niets. Het is niet enkel een kwestie van geld, maar een kwestie van erkenning. In de realiteit is er nog een grote weg af te leggen voor de slachtoffers."

Bellin onderging al acht operaties en leed "zware fysieke en psychische schade", zegt zijn advocaat. "Zijn been hing aan een zijden draadje en meer dan drie maanden bleef er twijfel over de noodzakelijkheid van een amputatie. Verschillende slachtoffers, zo ook Sebastien, dienen te vechten om de operatiefacturen en andere kosten te kunnen betalen. Dit is niet langer houdbaar. Er moet snel een dringende, bijkomende vergoeding voor de slachtoffers komen."

(Belga)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!