Slachthuis Verbist uit Izegem trekt naar Raad van State

Philippe Verhaest

Ruim twee maanden nadat het slachthuis Verbist op bevel van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) gesloten werd, worden er nog altijd geen dieren geslacht in het bedrijf. Zaakvoerder Louis Verbist trekt nu naar de Raad van State.

De 73-jarige zaakvoerder vindt immers dat de minister midden september een onterechte beslissing genomen heeft. De dierenrechtenorganisatie Animal Rights verspreidde toen beelden over wanpraktijken op de slachtvloer en moest daarom tijdelijk de deuren sluiten. Nadat een waslijst maatregelen uitgevoerd werden, mocht het bedrijf de deuren weer openen, maar de klanten bleven weg. “We kunnen we slachten, maar aan wie moeten we het vlees verkopen?”, zuchtte Louis Verbist toen.

Grote klanten als Colruyt en Delhaize zijn nog niet op hun beslissing teruggekomen om niet langer met Verbist samen te werken. Het bedrijf investeerde echter fors in bewakingscamera’s. Van de ongeveer 120 werknemers komt naar verluidt een vierde nog één keer per week naar het slachthuis, maar veel kan er niet gewerkt worden. De rest van de tijd wordt er gestempeld.

Het runderslachthuis Verbist wil nu nieuwe klanten aantrekken vanuit Frankrijk en Nederland en tegelijk wil het via de Raad van State bewijzen dat de sluiting door minister Weyts destijds onrechtvaardig was. “Het is een regelrechte schande dat ons slachthuis gesloten werd. In al die jaren dat ik in de sector actief ben, heb ik geen enkele klacht gekregen. En nu dit. De sluiting was een enorme klap. En hopelijk betekent die niet de doodsteek voor ons bedrijf. Die inspectie is hier aangekomen op een dag dat er niet geslacht werd en een paar uur later moesten we sluiten…”

Aan opgeven denkt Louis Verbist alvast niet, want het is de bedoeling dat zijn 22-jarige schoonzoon hem op termijn opvolgt.

Het Izegemse slachthuis Verbist is een onderdeel van Veviba, dat naast Izegem ook vestigingen heeft in Bastogne, Velzeke en Rochefort. Er werken ongeveer driehonderd mensen voor de hele groep.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier