Slachthuis in Ruiselede mag capaciteit optrekken naar 1,2 miljoen varkens per jaar

Redactie KW

De Provincie West-Vlaanderen heeft een milieuvergunning onder voorwaarden verleend aan exportslachthuis De Coster uit Ruiselede.

De deputatie volgt hiermee het unaniem gunstig advies van de Provinciale Milieuvergunningscommissie. De Coster mag de slachtcapaciteit opdrijven van 875.000 naar 1.200.000 varkens op jaarbasis. Het bedrijf ging voor 1.500.000 varkens per jaar, maar dat aantal is niet mogelijk omwille van de geldende Vlarem II-afstandsregels voor slachthuizen nabij woonzones. Het blijft wel verboden om vóór 6 uur ‘s ochtends te slachten.

Het gemeentebestuur van Ruiselede en een aantal omwonenden wezen eerder op de mogelijke negatieve mobiliteitseffecten van de uitbreiding, maar zowel bedrijf als gemeentebestuur zelf namen al enkele maatregelen om de dorpskern zoveel mogelijk te vrijwaren van zwaar verkeer van en naar het slachthuis. De provincie wil ook via een herkomst-bestemmingsonderzoek het concrete vrachtverkeer in en naar Ruiselede in beeld brengen, en er komt een opvolgingscommissie, waar alle betrokken overheden tussentijds de situatie op en rond het slachthuis bespreken.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier