SKY Towers van 97 en 85 meter op site-Hotelschool in Oostende

We zien v.l.n.r. Jan, Xavier, Pieter en David Degroote bij de maquette van de SKY Towers. © HH
Hannes Hosten

Op de plaats van de Hotelschool bouwt Vastgoedgroep Degroote de SKY Towers: twee torens van 29 en 26 bouwlagen en vier lagere bouwblokken. Het project omvat een 500-tal appartementen, winkels, kantoren, een viersterrenhotel en het grootste plein van de stad.

Het nieuwbouwproject op de plaats van de Hotelschool, vlakbij het station en het Mercatordok, moet een landmark in Oostende worden. Het ontwikkelingsparcours met de stad Oostende en het Stadsatelier nam drie jaar tijd in beslag. Het resultaat is een project met zes bouwblokken rond een groen binnenplein, waarvan twee torens aan de kant van het station en de sporen: één van 29 en één van 26 bouwlagen, 97 en 85 m hoog. Dat is in de grootte-orde van de naburige Mast.

Viersterrenhotel

Beide torens zullen voornamelijk kantoren bevatten, in totaal 3.000 m². In de andere bouwblokken, onder meer langs het Mercatordok, is 2.000 m² voor winkels voorzien. Het bouwblok aan de kant van de Oesterbankstraat zal een viersterrenhotel met 120 kamers bevatten. Verder zijn er een 500-tal appartementen voorzien, een Sky Bar – een bistro voor het grote publiek met prachtig zicht – helemaal bovenaan de ene toren en een Health Center – fitness en wellness gecombineerd – helemaal bovenaan de tweede toren.

Verder voorziet de site nog in een ondergrondse rotatieparking van een 150-tal éénheden en een ruime ondergrondse parking voor de bewoners van een 500-tal plaatsen. “We zetten op deze centrumlocatie ook sterk in op fietsen in de stad en realiseren de grootste fietsparking van de stad met in totaal meer dan 2.000 fietsplaatsen voor bewoners en bezoekers”, zegt David Degroote.

Het hele project zal voor de verwarming aansluiten op het warmtenet van BeauVent, dat momenteel wordt aangelegd in Oostende. Zo zullen de SKY Towers energieneutraal verwarmd worden.

“Grootste plein van de stad”

Door de inbreng van het Stadsatelier ging heel wat aandacht naar het openbaar domein op de site. “De grondoppervlakte van de totale site bedraagt 17.000m². Hiervan wordt slechts 7.000 m² bebouwd en 10.000 m² aangelegd onder de vorm van diverse pleinen”, aldus David Degroote. “Het nieuwe Mercatorplein zal de omwonenden en toeristen een rustpunt geven in het centrum van de stad. Samen met het openbaar domein zal het plein liefst 30.000 m² groot zijn, het grootste plein van de stad.”

“Bovendien werd er beslist om de pleinen rondom de site en het station autoluw te maken, wat de beleving nog zal verhogen. Aan de kant van de Oesterbankstraat bouwen we niet op de perceelsgrens, maar teruggetrokken. Zo ontstaat een Oesterbankplein, wat bestaande gebouwen, zoals de Icon, meer zichtassen en ruimte geven. Het wordt een plein op maat van de wijk.”

Bouw vanaf 2019

Het hele bouwproject zal in vier fases gerealiseerd worden en heeft een looptijd van ongeveer tien jaar. In een eerste fase zullen SKY Tower One aan het Mercatordok en SKY Bridge, aan de Brandariskaai tussen de twee woontorens, uitgevoerd worden.

“Omdat de Hotelschool nog verhuurd is tot september 2019, zal de bouw aansluitend hierop starten”, legt David Degroote uit. “De oplevering van de eerste fase voorzien we tegen de zomer van 2023. We beschikken nu al over een lijst met 280 Oostendenaars die interesse hebben in het project.”

“De verkoop is op dinsdag 8 mei gestart. We voorzien in deze fase een 200 tal appartementen met oppervlaktes tussen de 60 en 250 m², allemaal met grote buitenterrassen van 20 tot 60 m². De prijzen zullen variëren tussen de 200.000 en de 1.500.000 euro met een mediaan van 400.000 euro.De totale investering over tien jaar bedraagt ruim 260 miljoen euro.

SKY Towers van 97 en 85 meter op site-Hotelschool in Oostende

“Niet altijd vlak parcours”

Noch schepen van Ruimtelijke Ordening Kurt Claeys, noch David Degroote staken onder stoelen of banken dat de samenwerking met het Stadsatelier in het begin niet altijd over rozen ging. “In het begin waren er wat wrijvingen, maar het resultaat is wel een heel mooi project, dat werd goedgekeurd zonder dat ook maar iemand een beroep indiende.”

“Het was niet altijd een vlak parcours en het duurde een tijd voor we allemaal op dezelfde lijn zaten”, erkende David Degroote. “We beseffen het pas achteraf, maar we kregen van het Stadsatelier heel wat nieuwe insteken, waar we heel tevreden over zijn.”

“Er is al interesse van winkels om zich hier te vestigen. Zo kregen we een vraag van Colruyt om hier een vestiging van CRU – hun kwalitatieve versmarkt, die je onder meer op de Kouter in Gent vindt – onder te brengen. We zijn ook in onderhandeling met enkele meer dan bekende chefs om hier een bistro te vestigen. Als dat lukt, zal die ook boven in de toren komen.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier