Skeelerclub Kangarooz organiseert stadstocht in Kortrijk

De leden en bestuurleden van skeelerclub Kangarooz Heule nodigen iedereen op hun stadstocht op zondag 21 mei. © KDS
Redactie KW

Skeelerclub Kangarooz organiseert op zondag 21 mei een stadstocht in Kortrijk. “We rijden op een rustig tempo omdat we iedereen de kans willen geven om kennis te maken met onze sport”, zegt voorzitter Henk Cuylits.

De deelnemers aan de stadstocht kunnen kiezen voor een tocht van 6 of 14 kilometer, of voor de combinatie van beide. “De twee tochten gaan over een vlak parcours en er wordt een rustig tempo aangehouden zodat iedereen kan deelnemen”, zegt voorzitter Henk Cuylits. “Tijdens de wekelijkse tochten van onze club is de minimumleeftijd 16 jaar, maar de stadstocht staat ook open voor jongere deelnemers. Familieleden die niet willen skaten, kunnen trouwens achteraan aansluiten met de fiets.” Wie wilt meerijden, brengt zelf skeelers en bescherming mee. “Wij zorgen voor een drankje en een versnapering en vooral heel veel sfeer. Let wel, als het wegdek nat is, gaat de tocht niet door. We willen geen enkel risico nemen.”

Eén tocht per jaar

De Kangarooz stadstocht is dit jaar de enige rit voor het grote publiek. Vroeger waren er meerdere tochten waaraan iedereen kon deelnemen. “Die beslissing is genomen uit veiligheidsoverwegingen”, zegt Cuylits. “Als wij een publieke tocht organiseren, moeten we grote investeringen doen om de veiligheid te garanderen. Denk maar aan het Rode Kruis, politiebegeleiding, een volgwagen… Vroeger waren dat gratis diensten, nu niet meer. Voor onze club is het onmogelijk om die kosten zelf te dragen. Bovendien krijgen we ook enkel subsidies als de tocht meer dan 150 deelnemers lokt. En dat is niet altijd het geval.”

We kregen enkel subsidies als de tocht meer dan 150 deelnemers lokt

Toch wil het bestuur geen stenen gooien naar de bevoegde instanties. “Wij hebben een heel goede relatie met de stad Kortrijk en konden de afgelopen jaren op heel wat steun rekenen. De spelregels zijn nu veranderd en wij leggen ons daarbij neer. Wij hebben geen negatieve ingesteldheid. Integendeel, we bekijken het positief en maken van onze jaarlijkse stadstocht nu één groot feest.”

Twee groepen

Wie is aangesloten bij een andere club, of bij Kangarooz zelf, kan wél nog aan alle tochten deelnemen. “Enkel en alleen omdat die mensen ervaring hebben om te skeeleren op de openbare weg. Wie interesse heeft om zich aan te sluiten bij ons, is welkom op de stadstocht of tijdens eens van onze woensdagavondtrainingen. We rijden in twee groepen: de recreatieve groep, waar vooral een babbeltje belangrijk is, en de meer sportieve rijders, die wekelijks een tocht van om en bij de dertig kilometer afwerken. We vertrekken elke woensdag om 19.30 uur vanop het Lagaeplein in Heule. Iedereen vanaf 16 jaar is welkom.”

Verzamelen voor de gratis stadstocht op 21 mei om 14 uur (6 km) of om 15.15 uur (14 km) op de Grote Markt in Kortrijk. Elke deelnemer is verzekerd. Meer info op deze website of 0486 33 50 09.

(NV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier