Sint-Rafaëlskerk wordt nog dit jaar verkocht

Redactie KW

Zondag 29 juni wordt voor de allerlaatste keer een eucharistieviering opgedragen in de Sint-Rafaëlskerk. Daarna wordt de 52 jaar oude kerkzaal ontwijd en vindt er een openbare verkoop plaats.

De kerkzaal in typische jaren zestig-stijl biedt plaats aan 450 mensen en is volgens deken Lecluyse in goeie staat. “Natuurlijk is er wat opknapwerk, maar het is nog altijd een degelijk pand. Het heeft met zijn 52 jaar geen grote historische waarde, maar er hangen veel herinneringen. Tientallen huwelijken, begrafenissen en doopvieringen werden er gehouden… En ja, het is niet plezant om als decanaat een kerk te moeten sluiten.”

Na de zomervakantie wil het decanaat de kerk en de aanpalende pastorij van de hand doen. “Maar vooraf hebben we wel duidelijk onze eisen gesteld. Een fuifzaal of discotheek was uiteraard niet aan de orde”, glimlacht Herman. “Nu zijn er twee kandidaten: Life Danscenter, dat momenteel boven E5 Mode een stek heeft, en een jong koppel dat in de Sint-Rafaëlskerk een kinderopvang wil uitbaten. Zij zouden dan in de pastorij gaan wonen. Maar de verkoop zal openbaar verlopen. Er kunnen zich dus nog altijd andere kandidaten aanmelden. Ook de inboedel doen we van de hand.” Nu zondag staat de laatste viering op de agenda.

Burgemeester steunt nieuwe plannen

“In onze meerjarenplanning hebben we opgenomen dat een nieuwe bestemming voor die kerk wenselijk is”, zegt hij. “Als er één kerk in Izegem is die makkelijk een nieuwe invulling kan krijgen, is het wel de Sint-Rafaëlskerk. We kunnen alleen hopen dat de toekomstige koper de juiste beslissingen neemt. In ieder geval pleiten we voor een functie die de samenleving en de buurt ten goede komt. Een kinderopvang is daarbij een goede oplossing.” (PVH)

Meer in de Krant van West-Vlaanderen, De Weekbode Izegem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier