Sint-Pieters in Brugge krijgt eerste wijkgezondheidscentrum

Elise, Emmy, Ann, Lieve, Niek, Hanne en Kelly van het toekomstig wijkgezondheidscentrum in Sint-Pieters. (Foto TVH)
Stefan Vankerkhoven

Begin oktober opent langs de Blankenbergse Steenweg in Brugge, op de wijk Sint-Pieters, het eerste wijkgezondheidscentrum van West-Vlaanderen.

De private huisartsenpraktijk De Brug zet de stap naar wijkgezondheidscentrum De Bruggen. Daarmee volgt West-Vlaanderen eindelijk, met jaren vertraging, het voorbeeld van de andere Vlaamse provincies. Het initiatief gaat uit van vier Brugse huisartsen. Vroeger al wou het Brugs OCMW uitpakken met een gelijkaardig initiatief, maar de huisartsenvereniging verzette zich tegen een openbaar centrum dat patiënten zou weg roven van bestaande huisartsenpraktijken.

Wat is een wijkgezondheidscentrum?

Niek Vervaeck: “Een centrum waar huisartsen, verpleegkundigen en andere zorgverstrekkers onder één dak samenwerken aan de gezondheid van bewoners uit een welomschreven wijk. Voor ons is dat Sint-Pieters en Christus-Koning.”

Wat zijn de voordelen van zo’n wijkgezondheidscentrum?

Niek Vervaeck: “We werken met een ruime groep zorgverstrekkers onder één dak samen. Dat zorgt voor een efficiënte taakverdeling. Er is regelmatig multidisciplinair overleg over de gezondheid van de patiënten binnen het centrum. Er kan ook tijd genomen worden voor ziektepreventie en gezondheidspromotie.”

Meer in Krant van West-Vlaanderen (Editie Brugsch Handelsblad)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier