Sint-Lodewijknaar Renaat toont verzameling over Eddy Merckx: “Hij blijft de grootste”

Renaat Vancauwenberghe stelt in het kader van Sellewie Wilt(d) zijn unieke verzameling over Eddy Merckx tentoon in het buurthuis Sint-Lodewijk. (Foto MVD)
Redactie KW

In het kader van het pop-upcafé Sellewie Wilt(d) en op de dag dat in Nederland de wielerklassieker Amstel Gold Racen wordt verreden, stelt Renaat Vancauwenberghe op 15 april zijn unieke verzameling over wielerfenomeen Eddy Merckx tentoon.

“Eddy Merckx stond er in 1973 en 1975 op het hoogste schavotje”, opent de bijna 85-jarige Sint-Lodewijknaar. “Toen Eddy Merckx op 19 maart 1966 als eerste over de eindstreep van Milaan-San Remo bolde, betekende dat ook de start van mijn verzamelwoede. Ik herinner me het nog levendig. Veel mensen hadden nog geen televisie. We waren uitgenodigd bij vrienden om de koers te volgen en Merckx won. Het was duidelijk: het zou een grote worden. Die prestatie had zo’n indruk gemaakt dat ik alles over ‘de kannibaal’ begon te verzamelen.”

“Heel wat vrienden en familieleden waren op de hoogte van mijn ‘Merckxmanie’ en signaleerden me vaak als er iets over Eddy was gepubliceerd. Aan knipsels en foto’s was er geen gebrek want de kranten en sportmagazines stonden bol van Merckx’ prestaties. Dat kon moeilijk anders want hij won zowat altijd als hij aan de start verscheen. De anderen reden meestal voor de tweede plaats.”

‘Merckxzolder’

De verzameling groeide snel aan. Na enkele jaren had Renaat al enkele boeken vol. Alles werd netjes geschikt in staalboeken van behangpapier. In 1973 was Renaat present aan de aankomst van Gent-Wevelgem. Dat Barry Hoban er had gewonnen, heeft hij pas achteraf geweten want hij was er enkel om zijn idool te ontmoeten, de eerste verzamelboeken te tonen en te laten handtekenen.

“Ik heb Eddy al meerdere keren ontmoet”, gaat Renaat verder. “Hij kende en herkende me. Toen ik hem tijdens passages van wielerwedstrijden een aanmoedigend woordje toeriep, kon er telkens knipoogje of een hoofdknik van af. Ook toen Eddy stopte met wielrennen, ben ik blijven materiaal verzamelen. Ik heb ook heel wat van zijn zoon Axel.”

Renaat komt nog heel vaak op zijn ‘Merckxzolder’: “Posters, krantenknipsels, foto’s en nog veel meer hebben er allemaal een vaste plaats.” (DRD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier