Sint-Jozefskliniek Izegem gaat nauw samenwerken met AZ Groeninge in Kortrijk

Jos Remaut

De intentie tot nauwe samenwerking is door beide ziekenhuizen duidelijk uitgesproken, al is er geen sprake van fusie. Na ruim overleg met diverse ziekenhuizen en belanghebbenden in de regio, koos Izegem voor AZ Groeninge in Kortrijk, omdat dit de beste garanties biedt om in Izegem een volwaardige activiteit als basisziekenhuis te behouden.

Dat Izegem als klein zelfstandig ziekenhuis een alliantie moest zoeken met een grotere partner, is al een tijd geweten. De zorgsector staat immers voor grote veranderingen en uitdagingen, en federaal minister voor Volksgezondheid Maggie De Block wil de ziekenhuizen in de toekomst laten werken in netwerkstructuren.

“In het kader van dat veranderende ziekenhuislandschap dachten artsen, directie en bestuur van Sint-Jozefskliniek na over onze toekomststrategie”, zegt algemeen directeur Bernard Ceriez van Sint-Jozefskliniek Izegem. “Darbij was het onze uitdrukkelijke wil van onze identiteit van nabij en zelfstandig ziekenhuis te kunnen behouden. Maar tegelijk willen we ons zorgaanbod verbreden. De toegankelijkheid van ons ziekenhuis voor huisartsen en patiënten was hierbij een belangrijk aandachtspunt. Daarom ging onze voorkeur uit naar één netwerkpartner, de de rol van referentieziekenhuis kan opnemen. Medische raad en raad van bestuur kwamen tot het gezamenlijke besluit dat een samenwerking met AZ Groeninge de beste garanties biedt om een volwaardige activiteit als basisziekenhuis met een breed medisch aanbod in Izegem te houden.”

Jan Deleu, algemeen directeur van AZ Groeninge, vult aan : “AZ Groeninge wil als referentieziekenhuis duurzaam samenwerken met een complementaire partner die ons beidenkan versterken. Wij zien de kleinschalige, warme aanpak die Sint-Jozefskliniek kenmerkt als een sterke troef en willen die zeker behouden en nog meer tot uiting laten komen.”

Geen fusie

Volgende stap is nu de bepaling van het juridische kader waarbinnen de samenwerking verder uitgebouwd kan worden. Beide algemeen directeurs benadrukken dat het niet om een fusie gaat : Sint-Jozefskliniek blijft een onafhankelijk ziekenhuis. Bernard Ceriez: “Voor de medewerkers zal de samenwerking weinig gevolgen hebben. De tewerkstelling blijft behouden. Wel zal de samenwerking een breder aanbod aan ontplooiing, vorming en ontwikkeling tot stand brengen.Elke stap wordt zorgvuldig besproken met alle betrokken partijen.”

Beide ziekenhuizen zullen nu gezamenlijk zorgstrategisch plan uitwerken om het zorgaanbod in beide ziekenhuizen te versterken. Bedoeling is dat patiënten uit de streek van Izegem meer gespecialiseerde zorg dicht bij huis zullen krijgen, maar anderzijds terechtkunnen in AZ Groeninge voor hoogtechnologische en/of complexe zorg, met voor- en nazorg in Sint-Jozefskliniek. Een voorbeeld hiervan is de interventionele radiologie die AZ Groeninge inzet op het vlak van beroertezorg.

De bundeling van krachten zal zich overigens niet enkel situeren op medisch gebied, maar ook op vlak van ICT, aankoop, logistiek…

En Roeselare ?

Met de keuze voor Kortrijk is meteen ook duidelijk dat AZ Delta in Roeselare, dat eerder al een nauwe samenwerkingsovereenkomst afsloot met het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt, het begeerde Izegem nu aan zijn neus voorbij ziet gaan, en dit terwijl de indrukwekkende nieuwbouw van AZ Delta pal op de grens met Izegem wordt opgetrokken.

“Maar onze saenwerking sluit niet uit dat er ook boven dit netwerk supra-regionale samenwerkingen tussen de diverse ziekenhuizen in de regio uitgebouwd worden. Beide ziekenhuizen zullen hieraan gezamenlijk meewerken”, aldus nog Bernard Ceriez.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier