Sint-Jozef viert 150 jaar ouderenzorg

Afgevaardigd bestuurder Bertrand Lejeune, directeur Luc Vansteene en voorzitter vzw MSI Bert Peirsegale heffen het glas op 150 jaar ouderenzorg met woonzorgcentrum Sint-Jozef in Oostende. (Foto Johan)
Redactie KW

Woonzorgcentrum Sint-Jozef, in Oostende beter gekend als het Ponton, viert dit jaar 150 jaar ouderenzorg. Er waren gedurende het voorbij jaar al uitgebreide feestelijkheden voor bewoners en personeel. Op vrijdagavond 9 september was er nog een grote viering en receptie in cultuurcentrum De Grote Post.

Halverwege de jaren 1800 werd Oostende getroffen door grote armoede en vele ziektes, waaronder de cholera. Op vraag van pastoor Ruyssen, en met de zegen van de Brugse bisschop Faict, kwamen in 1861 vijf zusters van de Bretoense orde ‘Petites Soeurs des Pauvres’ naar Oostende. Bij ons waren ze beter gekend als de Zusterkens der Armen. Ze richtten hun 99ste huis op in de Lijndraaiersstraat. Het huis zat al vlug vol met 24 oude vrouwtjes, zodat ze dienden uit de wijken naar de Van Iseghemlaan. Daar werden ze buren van Ensor, waar ze goede contacten mee onderhielden.

Voor hun werking weigerden de zusters alle overheidssteun, ze runden hun huis met wat ze bedelden bij de omgeving. In 1924 verhuisden de zusters naar de Konterdam. Ze bouwden er een groot huis, omgeven door weiden en kreken. Zoals al hun huizen kreeg het de naam Sint-Jozef. Het had ruimte voor 120 bewoners die in grote zalen gehuisvest waren. Door de jaren heen waren er zo’n 15 zusters aan de slag. In 1978 beslisten de zusters hun Oostendse huis over te laten. Maar niemand bleek geïnteresseerd. Eind 1985 kwamen ze bij de Christelijke Mutualiteiten terecht waar ze in gesprek traden met Albert Arnout en Bert Peirsegaele.

Vanaf 1 juli 1986 was de overname een feit. Luc Vansteene werd de eerste directeur. Deze functie vervult hij nog altijd. “Eerst en vooral diende in vervanging voor de zusters gezorgd te worden. Ook werd er gekeken om RVT-bedden te bekomen, waardoor meer personeel aanvaard kon worden en de poort naar kwaliteit open lag. Op vandaag tellen we 92 RVT-bedden. Binnen onze vzw MSI werken 150 mensen. Intussen betrekken we sedert 1994 ook nieuwe gebouwen, volledig aangepast aan de nieuwe regelgeving en aan de nieuwe noden. Maar we staan niet stil. We gaan de uitdagingen van de vergrijzing aan, in de ouderenzorg en in de thuiszorg”, verzekert directeur Luc Vansteene.

De feestviering was geen traditionele academische zitting, maar een wervelende show waarin het personeel de verschillende fases van de voorbije 150 jaar deed herleven. Er werd afgesloten met een feestelijke receptie waar naast de bestuurders ook alle personeelsleden en vrijwilligers meevierden.

(Johan)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier