Sint-Cecilia Deerlijk neemt publiek mee naar De Groote Oorlog

De Koninklijke fanfare Sint-Cecilia, dit jaar 95 jaar, brengt een uniek klank- en beeldspektakel 'Tot aan de IJzer' op het podium. (Foto MVD)
Redactie KW

De Koninklijke fanfare Sint-Cecilia bestaat dit jaar 95 jaar en laat die verjaardag niet onopgemerkt voorbijgaan. Omdat 2018 ook het jaar is van de herdenking van ‘De Groote Oorlog’, opteerde de bloeiende muziekvereniging om een uniek klank- en beeldspektakel ‘Tot aan de IJzer’ op het getouw te zetten. Er zijn voorstellingen op 21 en 22 april in Deknudt Decora.

‘Tot aan de IJzer’ is een van de grote activiteiten binnen het programma van ‘Deerlijk herdenkt de Groote Oorlog’. De toeschouwers zullen meegenomen worden in een verhaal startend vanaf de forten van Luik tot aan de IJzer en zullen er de gruwel, de vreugde, de angsten maar ook het feestgebeuren van de Groote Oorlog ervaren.

“In 2018 vieren we het 95-jarig bestaan van onze fanfare”, verduidelijkt voorzitter John Lannoo. “Sowieso hadden we een uniek concert in gedachten, maar 2018 is ook het jaar van de herdenking van ‘De Groote Oorlog’. Daarom staat ons jubileumconcert volledig in het teken van deze herdenking. Het concert is ook de start van de vele herdenkingen in de gemeente Deerlijk. Vanaf het weekend van 21 april tot en met 11 november zullen er op verschillende momenten door verschillende verenigingen en scholen in heel Deerlijk activiteiten plaatsvinden in het teken van de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog.”

Gebaseerd op boek

“Het boek ‘Tot aan de IJzer’ werd geschreven door Maurice Duwez (1881-1966), een Franstalige geneesheer uit het Brusselse die al voor de Eerste Wereldoorlog onder de schrijversnaam Max Deauville literair werk publiceerde”, vult André Dewaele aan. “Tijdens de Duitse inval in 1914 nam Duwez als bataljonsarts deel aan de terugtrekking van het Belgische leger, eerst in de richting van Antwerpen, vervolgens naar de Westhoek. Aan het IJzerfront bevond hij zich tot november 1915 in de eerste linie van de sectoren Diksmuide, Lo en Lizerne.”

“Deze arts neemt ons tijdens het jubileumconcert mee in zijn belevenissen tijdens zijn korte periode als bataljonarts. Hij stond letterlijk op de eerste rij en kon de gruwel en de angsten, maar ook de vreugde en het feestgebeuren van de Groote Oorlog ervaren. Het concert start met de voorstelling van deze arts en tussen de muziekstukken door vertelt hij ons enkele passages uit zijn boek. We gaan voor een totaalbeleving, het wordt een klank -en beeldspektakel.”

Vlamo Award

“Al bij aankomst op de site wordt de toeschouwer ondergedompeld in de sfeer van WO I. Je zal als het ware door de slagvelden aan de IJzer wandelen. Op de re-enacting site laten soldaten uit de ‘Groote Oorlog’ je door middel van authentiek materiaal zien wat het leven was op de slagvelden. Via loopgrachten en gevechtsposten kom je de concerthal binnen. Presentator Erik Deprez neemt de rol van dokter Max Deauville voor zijn rekening en alles is omkaderd in een professionele klank -en lichtshow, met muziek, dans en zang.”

Het klank- en beeldspektakel ‘Tot aan de IJzer’ werd genomineerd voor de Vlamo Award 2018. Vlamo creëert een platform voor muzikanten en ondersteunt het beoefenen van instrumentale muziek in de vrije tijd. Om vernieuwende initiatieven te belonen, reikt Vlamo jaarlijks de Vlamo Award uit. De Vlamo Award wordt geschonken aan een initiatief dat creatief en artistiek is en door de buitengewone vorm een blijvende impact op de omgeving heeft.

Werk van velen

“Het was geen sinecure om een dergelijk groot spektakel uit te werken”, stelt John Lannoo. “Er werden vijf werkgroepen opgericht om alles in goede banen te leiden. We doen dit optreden niet alleen. We hebben de medewerking van Vlamo, het vierstemmig koor Volta waarmee we al de projecten The Saints Project I en II uitwerkten, het Voices, de Balletschool Raymonda, de Pipersband Field Marshal Haig’s Own Pipes & Drums en de Re-enactmentgroep The Salient Remembrance Detachment en Podiumtechnieken VTI Brugge. Onze dank gaat ook naar onze hoofdsponsor, de gemeente Deerlijk.”

Het klank- en beeldspektakel ‘Tot aan de IJzer’ vindt plaats op zaterdag 21 april om 19 uur en zondag 22 april om 17.30 uur in Deknudt Decora, De Cassinastraat. De toegang bedraagt 10 euro. (DRD)

Info: www.deerlijk.be/grooteoorlog

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier