Sien Lagae (29) uit Torhout promoot stickers om dieren te redden bij woningbrand

Sien Lagae, bijna 30, met haar lievelingspoes Aïla: "Als ik een slechte dag heb, komt ze zich meer dan anders tegen me aanvlijen. © Foto JS
Redactie KW

Sien Lagae, die ernstig met haar gezondheid sukkelt, geniet niet alleen steun van familie en vrienden, maar ook van haar twee poezen Aïla en Zazou. En dus promoot ze stickers om bij een woningbrand huisdieren te redden.

Het komt er concreet op neer dat ze het stadsbestuur vraagt om zogenoemde dierenstickers te koop aan te bieden. “Zo’n sticker kan door de eigenaar van de huisdieren bevestigd worden aan de deur of een venster van zijn of haar woning”, legt Sien uit. “Stel dat er brand uitbreekt, dan ziet de brandweer bij de aankomst meteen of er een kat, een hond of andere huisdieren in het pand aanwezig zijn. Op die manier vergroot je de kans dat de dieren gered kunnen worden.”

Ook de dieren redden

Sien, straks 30 en psychologe van opleiding, is een permanente rolstoelgebruiker. Ze woont in een apart deel van het huis van haar ouders in de Hogestraat. Als kind leed ze aan zware astma. Geleidelijk aan ging haar longfunctie achteruit en begin 2014 liepen twee operaties in Leuven dramatisch af. Vanaf toen werkten haar longen maar voor 20 % meer. Ze heeft nu constant extra zuurstof nodig, lijdt aan zware osteoporose en kan niet meer zelfstandig stappen. Om te overleven, kreeg ze zware dosissen van de ontstekingsremmer cortisone toegediend – vandaar haar vollemaansgezicht.

“Ik ondervind beter dan wie ook hoe belangrijk huisdieren kunnen zijn”, zegt ze. “Ik sta straks op de lijst van Groen voor de gemeenteraadsverkiezingen en hoop samen met die partij om de dierenstickers in Torhout ingang te laten vinden. Uiteraard moet bij een brand de aandacht prioritair gaan naar het redden van mensenlevens. Maar als de brandweerlui zonder gevaar voor eigen leven ook dieren kunnen redden, dan is dat heel positief. Dankzij de sticker kunnen ze in een oogopslag zien hoeveel dieren er in het huis aanwezig zijn.”

Tegen eenzaamheid

Sien zegt veel steun te hebben aan haar poezen Zazou en Aïla. Vooral laatstgenoemde, een adoptiekat van naar schatting negen jaar, ligt haar na aan het hart. “Aïla voelt me perfect aan. Als ik een slechte dag heb, komt ze zich meer dan anders tegen me aanvlijen. Uiteraard ben ik lang de enige niet die van zijn huisdieren houdt. Voor onder meer oudere mensen kan een kat, hond of kanarie erg belangrijk zijn. Alleen al om hen gezelschap te houden. Een middel tegen eenzaamheid dus. Ik hoop dan ook dat Torhout de dierenstickers genegen is. Zedelgem heeft ze recent alvast al ingevoerd.” (JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier