Sfeervol oudejaarsavondfeest in Brugge voor mensen met beperkt inkomen en eenzamen

© Benny Proot
Redactie KW

In het Brugse Sint-Leocollege vieren een 110-tal mensen met een beperkt inkomen en eenzamen samen oudejaar. Voor de bescheiden prijs van zeven euro krijgen ze naast een koud buffet ook een dansavond aangeboden.

Het initiatief voor dit bijzondere oudejaarsavondfeest komt van De Lier, CAW Noord-West-Vlaanderen en de Diocesane Dienst voor Diaconie van het Bisdom Brugge. Een vijftigtal vrijwilligers zorgt ervoor dat zowat 110 mensen met een beperkt inkomen en eenzamen de laatste uren van het jaar in een gezellige sfeer met lotgenoten kunnen doorbrengen. Het leeuwendeel van de deelnemers zijn ouderen, maar ook gezinnen met kinderen nemen aan de feestdis plaats.

Aan elke tafel schuift een vrijwilliger aan om de gesprekken op gang te brengen. “We gaan om half zeven van start en houden er om half één ‘s nachts mee op”, zegt Sabine Vanquathem, die mee in het organisatieteam zit. “Na een aperitiefje bieden we de mensen een koud- en dessertbuffet aan. Wie vooraf intekent, betaalt zeven euro. Met de drie organiserende organisaties leggen we daar vijf euro bovenop. Dat is het bedrag wat een maaltijd ons kost aan Ruddersstove, de keuken van het OCMW Brugge.”

De 46-jarige Alain Proot zit tegenover Cecile Tierentyn, een vriendin die twintig jaar ouder is. “Hij woont op Koolkerke en ik in Sint-Jozef”, schetst Sabine Vanquathem. “Samen beleven we hier hele mooie uren. Zelf heb ik familie hoor, maar die zie ik op nieuwjaarsdag. De gezelligheid van deze avond wil ik niet missen en het lekkere eten al evenmin.”

Sfeervol oudejaarsavondfeest in Brugge voor mensen met beperkt inkomen en eenzamen
© Benny Proot

Jaarlijks wordt met een thema gewerkt. Omdat het om een oudere doelgroep gaat, koos de organisatie deze keer voor mémé en pépé. “Hiermee haken we in op Jubilee General, de film van FC De Kampioenen die momenteel met veel bijval in onze bioscopen draait”, legt Sabine Vanquathem uit.

Met dit thema wordt aan de slag gegaan op het podium. Die sfeermakerij moet de aanwezigen warm maken om na de maaltijd te beginnen dansen. En waar gedanst wordt, heb je een dj nodig en die taak neemt Frederik Dhondt (33) op zich. “Ik draai voor elk wat wils, maar leg de nadruk op feestmuziek: een scottish, een tango, noem maar op. Vermits er heel wat senioren present zijn, ga ik zeker ook iets van Eddy Wally draaien. Als de sfeer er eenmaal inzit, is het bijzonder leuk om al die lachende gezichten te zien. Als vrijwilliger geeft dit je geweldig veel voldoening.”

(SVV – foto’s BP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier