Sentenaren nemen deel aan 1.000 km voor Kom op tegen Kanker

Wouter Vandewiele en Daan Vanwildemeersch maken zich op voor de 1.000 km voor Kom op tegen Kanker. (Foto KDS)
Redactie KW

Sentenaren Wouter Vandewiele en Daan Vanwildemeersch nemen tijdens het Hemelvaartweekend deel aan de 1.000 km voor Kom op tegen Kanker. “We fietsen voor Ine, de zus van een collega die in 2006 de strijd tegen leukemie verloor”, zegt Wouter.

Samen met duizenden zielsgenoten trappen tegen kanker. En dat vier dagen lang. Dat is de opzet van de 1.000 km voor Kom op tegen Kanker die nog tot en met 28 mei plaatsvindt. De totale afstand wordt onderverdeeld in acht etappes van 125 km, twee etappes per dag dus. Wouter Vandewiele (33) en Daan Vanwildemeersch (31), leden van wielertoeristenclub Parcheggio uit Sente, sluiten aan bij een team uit Passendale waar ook Dieter Van der Meulen deel van uitmaakt. “Dieter verloor zijn zus Ine in 2006 aan leukemie”, zegt Wouter. “Ik heb dat van dichtbij meegemaakt. Vroeger zat ik met Dieter op school en we werken ook al jaren samen. Toen hij vertelde dat het team uit Passendale nog twee extra renners zocht voor de 1.000 km, heb ik niet getwijfeld.”

Ook Daan kwam al in aanraking met kanker en wil daarom zijn steentje bijdragen: “Enkele jaren geleden ben ik mijn tante verloren aan de ziekte. Dat heeft een grote impact gehad in onze familie.”

Bijna 30.000 euro

Elk team dat de uitdaging aangaat, kreeg de opdracht om 5.000 euro in te zamelen. “Wij hebben één evenement georganiseerd, de Ronde van Vlaanderen op groot scherm in ‘t Senter. Tegen onze verwachtingen in konden we hiermee 2.500 euro ophalen.”

Vanuit Passendale rijden er twee teams mee onder de noemer ‘Fietsen voor Ine’, dat betekent dus dat er alles samen minstens 10.000 euro moest worden ingezameld. “Door de grote solidariteit in Passendale, waar velen Ine goed kenden, is er nu al bijna 30.000 euro ingezameld. Ongelofelijk toch!”

Volgend jaar opnieuw?

Wouter en Daan zullen samen twee keer een etappe van 125 kilometer afwerken. De twee begonnen hun voorbereiding niet van nul. Wekelijks rijden ze met hun wielertoeristenclub Parcheggio tochten van 50 tot 70 kilometer. Al wordt de uitdaging van komend weekend nog net iets groter. “Op vrijdag 26 mei rijden we van Mechelen naar Bocholt, op zaterdag 27 mei van Mechelen naar Ingelmunster, twee tochten die goed zijn voor 125 kilometer”, zegt Daan die de afgelopen weken vaak in zijn eentje heeft getraind. “Ik heb al tochten van 120 kilometer gereden in Heuvelland en fietste ook al enkele keren naar het werk in Merelbeke. Sinds de paasvakantie probeer ik ook op mijn voeding te letten en geen alcohol meer te drinken. Ik ben zo al enkele kilo’s kwijt.”

Wouter heeft nog nooit meer dan 100 kilometer gefietst. “En ik ben zeker niet afgevallen, integendeel”, lacht hij. “Maar ik heb er wel vertrouwen in. Het wordt zwaar, maar ook een unieke ervaring. Er hangt blijkbaar een heel bijzondere sfeer rond het evenement. Er rijden ook bekende Vlamingen mee. Eva De Roo is zeker welkom in ons peloton”, lacht Wouter.

De Sentse wielervrienden moeten nog aan hun uitdaging beginnen, maar denken nu al aan een vervolg. “Als dit meevalt, willen we volgend jaar met een team van Parcheggio deelnemen.”

Meer info: www.1000km.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier