Senioren testen gloednieuwe beweegroute op Buda Kortrijk uit

Rony en Frederik heffen de knie. © EDB
Redactie KW

Stoeptegels met eenvoudige oefeningen moeten senioren aan het bewegen zetten. De oefeningen maken gebruik van het straatmeubilair, zoals trappen of een bankje. De ‘Kwiek’ beweegroute Buda’s Hart is een initiatief van Zorggroep Heilig Hart en stad Kortrijk.

De Kortrijkse sportdienst en Zorggroep Heilig Hart Kortrijk ontwierpen samen een beweegroute die vorig jaar in september al eens uitgetest werd. Het idee werd verder uitgewerkt en vandaag is de Kwiek beweegroute een laagdrempelige wandelroute op het Buda-eiland. Door middel van een 16-tal stoeptegels en wegmarkeringen in wit en oranje krijgt de wandelaar instructies om eenvoudige beweegoefeningen uit te voeren. Op het Buda-eiland wonen veel senioren, dus voor hen zijn ze heel toegankelijk.

Jean Claude strekt de benen.
Jean Claude strekt de benen.© EDB

We gingen de route die start met een plannetje dicht bij de Budabrug al eens uittesten met twee senioren en met Frederik Vlaminck, ergotherapeut bij wzc Heilig Hart. Rony D’Hondt (74) verblijft in woonzorghotel Heilig Hart en gaat elke dag naar buiten om een wandeling te doen of zelfs nog een beetje te lopen. Deze gewezen elektromechanicien heeft vroeger nog voetbal en volleybal gespeeld en gezwommen. Hij vindt het belangrijk om te blijven bewegen.

Ook Jean Claude Staels (73) die met zijn echtgenote op de Veemarkt woont, vindt dat van belang. “Ik was onderwijzer en was vroeger absoluut geen sportman”, zegt hij. “Nu sport ik meer en liever dan vroeger.” Jean Claude doet op maandag allerlei sporten in Rollegem, gaat op dinsdag lijndansen en turnt op donderdag met zijn echtgenote. Bijna elke dag gaat hij samen met zijn vrouw wandelen of fietsen.

Hoe ervaren?

De oefeningen zijn niet moeilijk en ook voor niet-sporters of senioren toegankelijk. Het afleggen van het parcours kan in 20 minuten, maar je kan er ook een uurtje overdoen als je met een groep bent.

Rony reikt.
Rony reikt.© EDB

Momenteel is nog niet alles duidelijk omdat het parcours gedeeltelijk onbereikbaar is door de werken aan de Leieboorden. Ook bij het oversteken over de Damkaai naar de Leie toe, is de route moeilijk te vinden. Langs parking Dam ondervonden we na 16 uur wel druk fietsverkeer. Dat is misschien niet het ideale moment om de beweegroute te volgen.

Jean Claude eindigt met rekken.
Jean Claude eindigt met rekken.© EDB

Enkele extra aanduidingen zouden niet misstaan, want er wordt soms geladen en gelost, waardoor bepaalde pijltjes niet zichtbaar zijn. Voor de rest is eigenlijk alles duidelijk en een plannetje meedoen is niet echt nodig, zeker niet voor wie Kortrijk en Buda een beetje kent.

(Els Deleu)

Woonzorghotel Heilig Hart en stad Kortrijk werkten in 2013 samen met nog enkele partners mee met ‘Proud’, een interregionaal project waar gepeild werd naar de behoeften op Buda-eiland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier