Senioren komen met krachtig signaal in Ardooie

Deze groep stelde het memorandum voor. Rechtstaand zien we Erik Van Geluwe (OKRA Koolskamp), Jan Van den Wiele (onafhankelijk lid), Karel Claerhout (Neos), Luc Jacobs (Neos), Fons Lammertyn (Vl@s), Daniel Devoldere (OKRA Centrum), Robrecht Sarrazyn (Neos), José Verhaeghe (OKRA Centrum), Antoine De Vlaeminck (OKRA Koolskamp), Renaat Lemey (secretaris SAR). Onderaan zien we Christa Espeel (S-plus), Marie Jeanne Kindt (OKRA Tassche), Marcel Vandamme (voorzitter SAR), Noël Van Bruane (S-plus), Remi Depoortere (OKRA Tassche). © (Foto EH)
Bert Vanden Berghe

De seniorenadviesraad stelde zijn memorandum voor aan de lokale politici, een document met aandachtspunten voor het ouderenbeleid in de komende legislatuur. Daaruit bleek dat vooral woonzorg en mobiliteit heikele punten zijn. “Waarom is er een jeugd- en cultuurconsulent, maar geen seniorenconsulent?”

Het is niet ongewoon dat bepaalde groepen of belanghebbenden in een verkiezingsjaar een oproep doen om hun standpunten te verwerken in het beleid. Dat ze het zo publiekelijk doen als de seniorenadviesraad, is wel een duidelijk signaal naar het huidig bestuur.

Het memorandum, dat de grieven en zorgen van de senioren bundelt, stelden ze voor aan pers en politici. Van de meerderheidspartij waren er vier afgevaardigden, al waren OCMW-voorzitster Marleen Lepla en burgemeester Karlos Callens allebei verontschuldigd. Oppositiepartijen N-VA en SamenPlus waren met respectievelijk vier en zes personen afgezakt naar de voorstelling. SAR-secretaris Renaat Lemey, ook directeur van Open Kring vzw en het wzc Sint-Vincentius, zette alle partijen meteen op scherp. “De gemeente vergrijst nog meer dan de buurgemeenten. Tussen vandaag en 2024, het einde van de volgende bestuursperiode, zal het aantal zestigplussers blijven stijgen. Vergeet dus jullie doelpubliek niet.”

De cijfers bevestigen dat ook. Vandaag (of toch op 1 januari 2018) zijn er 2.709 inwoners, die dit jaar zestig jaar of ouder worden. Dat is goed voor precies 30 procent van het totaal aantal inwoners van Ardooie en Koolskamp, of bijna een derde.

In het memorandum staan vijf peilers centraal (zie kaders), maar tijdens de vragenronde na de voorstelling bleek al snel dat er twee thema’s zijn die gevoelig liggen. Zo kwam mobiliteit bovendrijven in de vorm van goed toegankelijke voetpaden. Schepen Krist Soenens gaf aan dat veel voetpaden historisch gehypothekeerd zijn en dat de ombouw vaak praktisch heel moeilijk ligt.

“Vandaag is maar liefst 30 procent van de inwoners 60 jaar of ouder”

“Dat is ook zo voor het kerkhof. Verharding kan wel , maar bij het openbreken van grafkelders zitten we met een probleem.” Banken en een openbaar toilet staan ook op het verlanglijstje van de adviesraad, die het bestuur aanspoorde om te zoeken naar creatieve oplossingen waar het moeilijk ligt.

Mentaliteitswijziging

Ook een gevoelig punt, is de woonzorgdienst. “Met de geplande integratie van het OCMW, hopen we dat het gemeentebestuur werk maakt van een seniorenconsulent. Er is een consulent voor de jeugd en voor cultuur, maar niet voor senioren. Het is dringend tijd voor een mentaliteitswijziging”, klonk het. Tijdens het gesprek werd duidelijk dat de opheffing van de woonzorgtandem enkele jaren geleden duidelijk nog op de maag ligt van de adviesraad. De gemeente zorgde wel een jaarlijkse subsidie van 10.000 euro ter compensatie, waarmee het gemeentelijk zorgoverleg, Samen Tafelen en ‘t Klapke financieel ondersteund worden. De Loods, het inloophuis voor kwetsbare ouderen, werd door de gemeente niet verder ondersteund, maar vanuit Open Kring als waardevol project verdergezet en uitgewerkt. Ook de zorgcoachfunctie, die aan huis gaat bij kwetsbare senioren, werd geschrapt en de SAR vraagt om dit opnieuw te installeren. Brenda Bauwen, vroeger actief in de woonzorgtandem, is vandaag in het OCMW het aanspreekpunt wat informatie en thuiszorgdiensten betreft. Pieter Callens, aanwezig in de hoedanigheid van voorzitter van Open VLD, stelde zich vragen bij de precieze en concrete inhoud van een functie als seniorenconsulent, al erkende hij de nood aan een betere coördinatie. “Bovendien wil ik duidelijk maken dat de gemeente wel voldoende financiële middelen vrij maakt. Vaak op een rechtstreekse manier, zoals bepaalde thuiszorgdiensten.”

meer overleg?

Oppositiepartij N-VA maande aan dat de Seniorenadviesraad zijn stem luider moest laten horen en voegde daar subtiel aan toe dat het ook kon in het stemhokje. SamenPlus hield dan weer een pleidooi voor meer samenwerking, iets waar ze door de meerderheidspartij Groep 82 werd in bijgetreden. De eindconclusie bleek aan beide kanten verzoenend, met een oproep tot meer overleg. Voor de Seniorenadviesraad mag die gerust een pak concreter. Het is duidelijk dat zij een stevige voet tussen de deur wil bij het beleid, terwijl de politici een duidelijk statement kregen dat de senioren een groep vormen, waar in oktober niet naast kan gekeken worden.

(BVB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier