Senior Homes wil in 2017 beginnen bouwen op site-Rialto in Oostende

Dit beeld toont de gerenoveerde gevels van de vroegere juwelier Hulpiau en de Rialto. De rest wordt nieuwbouw. © Foto Senior Homes
Hannes Hosten

Senior Homes uit het Oost-Vlaamse Zeveren wil in het voorjaar 2017 beginnen bouwen op de site van de voormalige Ciné Rialto. Er komen 75 assistentiewoningen, twee of drie horecazaken, vier handelszaken en tussenin een binnentuin.

“We doen dit met respect voor het verleden“, zegt zaakvoerder Wilfried Martens. “In de vroegere Rialto komt een brasserie met elementen die herinneren aan de vroegere bioscoop. Ik ben geen mijnheer die komt met een bulldozer en alles platgooit. Ik moest maar even mijn oor te luisteren leggen in Oostende om al te voelen dat het verdwijnen van de cinema gevoelig lag bij de Oostendenaars. Ook al is de gevel van Ciné Rialto een niet zo mooie betonnen constructie, we hebben toch besloten hem te behouden. We bewaren ook de gevel van juwelier Hulpiau en een leeuwenkopje uit een gevel in de Hertstraat. De rest wordt nieuwbouw.”

Brasserie Rialto

“Achter de gevel van de vroegere cinema komt een brasserie Rialto, waar we oude spullen uit de cinema zullen integreren. De beleving van de Rialto moet blijven. Wij zullen de brasserie zelf uitbaten. De bewoners van onze assistentieflats zullen er elke dag iets kunnen eten, maar uiteraard zijn ook andere mensen er welkom. Wij werken altijd met een publiek gedeelte, dat zowel voor onze eigen bewoners als voor andere mensen toegankelijk is.”

“Naast brasserie Rialto, op de hoek van Langestraat en Hertstraat, komt een opvallende sokkel van twee verdiepingen, waarin we nog een grote of twee kleine horecazaken plannen”, legt Wilfried Martens uit. “Verschillende geïnteresseerden hebben mij al gecontacteerd. We zoeken naar een mooi en tof concept, dat jongeren en ouderen kan samenbrengen. We willen horecazaken voor overdag en in de vroege avond, maar geen nachtzaken. Daarvan is er genoeg aanbod in Oostende. Maar een ander soort horeca is er nog niet vertegenwoordigd en daar bestaat ook vraag naar. Geïnteresseerden kunnen me altijd contacteren.”

“Naast de twee of drie horecazaken voorzien we nog vier andere handelszaken: drie achter de gevel van de vroegere juwelier Hulpiau en één op de plaats van De Beus. Van het huizenblok tussen Langestraat, Hertstraat, Christinastraat en Kleine Weststraat behoren enkel taverne De Klokke, het Grieks restaurant Kreta en de Hertstraat 5 niet tot ons project. In het midden voorzien we een binnentuin, die toegankelijk zal zijn vanaf de Christinastraat, de Hertstraat en de Kleine Weststraat. De tuin zal overdag open staan voor iedereen, maar wordt ‘s avonds wel afgesloten.”

Bouw start in 2017

Senior Homes wil in 2017 beginnen bouwen op site-Rialto in Oostende

“Eind april wordt de verkoop definitief. De bouwvergunning is ook binnen. In september willen we een aannemer aanstellen en voorKerstmis beginnen de afbraakwerken. In het voorjaar 2017 moet de bouw starten. In 2019 moet alles klaar zijn, maar we hopen in 2018 al de horeca- en handelszaken te openen. Wij investeren hier 25 miljoen euro. Dat is bij ons een van de grotere projecten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier