“Security van festival gooide mijn pillen tegen epilepsie in de vuilbak”

Redactie KW

Annelies Carpels uit Brugge trok afgelopen weekend naar dancefestival Beachland in Blankenberge, maar aan de ingang verliep het niet zoals ze had gedacht.

“Ik had vier strips met een tiental pilletjes tegen epilepsie – het geneesmiddel Lactimal – bij mij”, vertelt ze. “Die had ik uit vergetelheid in mijn handtas laten zitten. Bij het fouilleren aan de ingang van het festival, vroeg een bewakingsagente mij wat die pillen waren. Ik legde uit dat ik die medicatie nodig had. Maar zonder pardon griste zij de dure pillen uit mijn handen en gooide ze in de vuilbak, omdat ik geen doktersbewijs kon voorleggen.”

“Waarom lieten ze mij die pillen niet in de auto te leggen ? Of de pillen ter bewaring afgeven ? Dat gebeurde wel voor deospuitbussen! Toen ik zei dat het gevaar bestond dat ik een epilepsie-aanval kreeg, antwoordde de security dat ik dan maar naar de EHBO-hulppost op het festivalterrein moest gaan. Maar daar hebben zij geen Lactimal, enkel maar pillen tegen diarree! Ik zal geen klacht indienen tegen de organisatie van Beachland, maar er moeten duidelijke voorschriften komen. Organisatoren moeten op de hoogte zijn, zodat patiënten met medicatie toegelaten worden.”

Vlaamse Epilepsieliga heeft begrip voor festivals

West-Vlaams woordvoerster Lies Coudenys van de Vlaamse Epilepsieliga vreest dat er niet veel aan veranderd kan worden. “Op zowat alle festivals geldt nu een beleid van nultolerantie tegenover drugs. Daarom houdt de security in principe élke pil tegen, tenzij duidelijk kan aangegeven worden dat deze tijdens het festival zelf moeten ingenomen worden. Dit kun je bewijzen door een doktersattest en de bijsluiter mee te nemen. Wanneer meer medicatie meegenomen wordt dan nodig, kan dit gezien worden als mogelijk gevaar tot dealen of experimenteren.”

In de Epikrant en op de websites www.epilepsieliga.be en www.jongerenepilepsie.be zal de Epilepsieliga jongeren met epilepsie informeren. Zo wil de instantie vermijden dat er nog jongeren problemen krijgen met de security aan de ingang van festivals.

(SVK)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Brugsch Handelsblad