Secretaris Freddy Seynaeve van Ten Mandere in de rouw om afbraak poortgebouw sportstadion

© Freddy Seynaeve
Jos Remaut

Na CD&V-kopman Peter Defreyne, is nu secretaris Freddy Seynaeve van de heemkundige kring Ten Mandere heel ontgoocheld over de plannen van het Izegemse stadsbestuur om het bekende poortgebouw van het sportstadion in de Sint-Jorisstraat af te breken.

Secretaris Freddy Seynaeve van Ten Mandere uit zijn ongenoegen : “Honderden, honderden… keren liep ik als jongeling en jong-volwassene door deze poort. Straks gaat ze uit beeld, definitief. Jammer maar helaas : binnenkort resten er ons alleen nog enkele foto’s…”

En Freddy zou Freddy niet zijn als hij ons niet meteen ook een woordje historische uitleg geeft. “Dit poortgebouw en stedelijk stadion werden gedoopt op 30 augustus 1953. Op deze Izegemse feestdag speelde KFC Izegem tegen AS Oostende en het werd 2-3. Aansluitend was er een internationale wedstrijd : toenmalig landskampioen FC Luik tegen de tweede uit Denemarken Skovshoved I.F. Kopenhagen. Deze eindigde op 3-4

Renovatie te duur

Aanvankelijk was voorzien dat het poortgebouw behouden zou blijven binnen de uitbouw van de vernieuwde sportsite. “Maar om de visualisatie van het nieuwe schakelgebouw te optimaliseren, wordt het toch afgebroken. Beide stijlen matchen ook niet met elkaar”, stelde schepen Kurt Grymonprez (SP.A) op de gemeenteraad van vorige dinsdag. Maar het is niet enkel het esthetische dat speelt. “De kosten om het poortgebouw te renoveren worden op 75.000 euro begroot en dat bedrag willen we liever op een nuttiger manier besteden. De sloopkosten zullen in elk geval veel lager liggen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier