Sea King vliegt patiënt naar Parijs, enige plaats waar hij kon geholpen worden

Redactie KW

Een Sea King helikopter van de Basis Koksijde werd donderdagavond opgeroepen om een patiënt met bloedklonters in de longen over te brengen van Brussel naar een gespecialiseerd centrum in Parijs, de enige plaats waar ze hem konden helpen.

De Sea King bemanning vloog eerst van Koksijde naar de basis Melsbroek om er de patiënt samen met een begeleidend team op te halen en vervolgens koers te zetten naar Parijs. Daar arriveerden ze iets na middernacht na een vlucht van bijna twee uur. Een transport over de weg zou bijna dubbel zo lang duren.

Een transport over de weg zou bijna dubbel zo lang duren

Op het moment van de oproep was er geen enkele privé helikopter beschikbaar. Dergelijk transport vraagt ook wat ruimte in de helikopter voor de patiënt en samen met de hoeveel materiaal en begeleidende mensen die noodzakelijk zijn.

Naast zoek- en reddingsopdrachten boven zee behoren ook dringende medische vluchten tot het takenpakket van het 40ste smaldeel uit Koksijde. Eerder dit jaar werden bijvoorbeeld ook al dringende orgaantransporten uitgevoerd. Nog maar een bewijs dat de Sea King – die binnenkort wordt vervangen door de NH90 – een onmisbare schakel is bij de dringende medische hulpverlening.

(TBR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier