Schuimkraag Proevers uit Beveren doorgronden Chimaybieren

Op de foto zie je het vernieuwde bestuur met v.l.n.r.: secretaris Bernadette Ingelaere, penningmeester Filip Vanhee en voorzitter Marco Lombaert. (Foto SM) © (Foto SM)
Stijn Moerman

Het vernieuwde bestuur van de Beverse Schuimkraag Proevers organiseert de jaarlijkse thema-avond. “Dit jaar hebben we het genoegen om de bieren van Chimay te degusteren met de bijhorende kazen en deskundige uitleg van de brouwerij zelf”, zegt voorzitter Marco Lombaert.

“Met de Beverse Schuimkraag Proevers, kortweg BSP, proberen we ieder jaar een thema-avond te organiseren”, aldus voorzitter Marco Lombaert, die samen met penningmeester Filip Vanhee en secretaris Bernadette Ingelaere het vernieuwde bestuur van de bierclub vormt. “We zijn daar twee jaar geleden mee begonnen. Uiteraard moest onze eerste editie te beurt vallen aan ons geliefde ‘stadswater’: Rodenbach. Vorig jaar mochten we Chris Bauweraerts als gastspreker aankondigen met de verschillende bieren van Duvel en La Chouffe. Dit jaar hebben we het genoegen om de bieren van Chimay te degusteren met de bijhorende kazen en deskundige uitleg van de brouwerij zelf. Dit gebeurt op donderdag 22 maart.”

Bierfestival

“De plaatsen hiervoor zijn echter beperkt, dus moeten de geïnteresseerden zeker onze Facebookpagina in het oog houden.”

“We hebben respect voor het ambachtelijk bier en elkaars smaak”

Naast die thema-avond organiseert BSP ook tal van andere activiteiten, zoals bierproeversavonden, streekbierenkaarting en uiteraard het bierfestival Beveren Hopt. “De vierde editie van het gezelligste bierfestival van Roeselare vindt dit jaar plaats op 8 en 9 september, zoals gebruikelijk op de parking van VDL Jonckheere. Dit jaar wordt de nadruk gelegd op lokale brouwerijen in combinatie met lokale ambachten en eetstanden. Overgoten met een gezellige sfeer en ambiance zal ons geliefkoosde festival ongetwijfeld opnieuw een schot in de roos zijn. Voor de organisatie ervan werd een nieuwe werkgroep in het leven geroepen. Wie zich geroepen voelt om mee te werken, mag altijd een mailtje sturen naar beverenhopt@gmail.com. “

Smaakpapillen

“Daarnaast organiseren we sinds 2014 ook jaarlijks acht bierproeversavonden. Hierbij proberen we in een gezellige, ongedwongen sfeer onze smaakpapillen aan het werk te zetten door op die avonden vier bieren te degusteren. Er is voor elk wat wils. De deelnemers kunnen de volledige uitleg van het geproefde bier krijgen, de verschillende smaken leren kennen, hun proeftechniek bijschaven… En iedereen is hiervoor welkom, vanaf 18 jaar. Leden betalen 15 euro, niet-leden 20 euro. Er is echter één constante in ons verhaal: het respect voor het ambachtelijk bier en elkaars smaak. Het fascinerende is altijd de verscheidenheid aan commentaren bij het degusteren. Om deze proeverijen kwalitatief hoogstaand en voor iedereen betaalbaar te houden, organiseren we elk jaar een streekbierenkaarting. Die vindt dit jaar plaats op 27, 28 en 29 april, telkens vanaf 18 uur in ons lokaal café Djings”, besluit Marco Lombaert.

Lid worden van de Beverse Schuimkraag Proevers kan voor 10 euro via de website, Facebookpagina of café Djings. (SM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier