Schoon Boerenfietstocht lokt meer dan 800 deelnemers

Redactie KW

Om zoveel mogelijk mensen te laten kennismaken met de landbouw om de hoek, pakte Inagro op zondag 17 april uit met een fietstocht. Wie er niet bij was, kan zich vanaf vandaag op eigen initiatief uitleven in twee fietslussen.

Via de campagne Schoon Boeren wil Inagro, het onderzoekscentrum voor land- en tuinbouw, burgers informeren over de inspanningen van de landbouwers op vlak van duurzaamheid. De tocht van vorige zondag focuste op Izegem, Ledegem, Moorslede en Roeselare. Gedeputeerde voor Landbouw en Visserij Bart Naeyaert gaf samen met de schepenen van landbouw al fietsend het startschot van deze familiefietstocht. Voor de ruim 800 deelnemers was het alvast een leuke, lekkere en leerrijke ervaring.

“Kijk daar! Een pasgeboren kalfje!”

Op zijn varkensbedrijf in Ledegem laat Rik Bogaert de gezondheid van zijn varkens niet aan het toeval over. Maar gisteren waren het vooral de kleine biggetjes die met de aandacht gingen lopen. “Ik wil nog wat langer naar de biggetjes kijken”, maakte een jonge deelnemer duidelijk aan zijn mama. Ook een collega-landbouwer keek er zijn ogen uit.

Op Zuivelhoeve Dendauw in Sint-Eloois-Winkel zagen bezoekers de melkkoeien van heel dichtbij. Melken gebeurt er met de melkrobot en een systeem dat bijhoudt welke koe recht heeft op een melkbeurt en portie krachtvoer. Die melk gebruikt Greet om dagelijks verse zuilvelproducten te maken voor haar hoevewinkel. Zo kreeg het verse, zelfgemaakte hoeve-ijs veel bijval en ontstond er een gezellige drukte.

Een gezellige sfeer was er ook bij Jan Wallays in Dadizele. Het moderne melkveebedrijf draagt efficiëntie hoog in het vaandel en levert heel wat inspanningen op vlak van energie en water met onder meer zonnepanelen, warmterecuperatie en regenwatergebruik. Dat loont voor de gezondheid van de dieren. “Kijk daar! Dit kalfje is vandaag geboren!”, klonk het.

In het kenniscentrum Inagro in Beitem ontdekten de deelnemers het brede onderzoeksveld in land- en tuinbouw. Ze zagen er ook hoe het onderzoekscentrum zelf werk maakt van duurzaamheid. Zo kon het wiedbed op zonnepanelen op veel aandacht rekenen.

Fietslussen

Vanaf vandaag brengen twee fietslussen liefhebbers langs duurzame landbouwbedrijven in de streek. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de knooppunten van het vernieuwde fietsnetwerk van Westtoer. Fietslus noord is 48,5 km lang en gaat langs de schone boeren in Roeselare en Izegem. Na lus zuid hebben fietsers 38,1 km in de benen en meer kennis over duurzame landbouw in Moorslede en Ledegem.

Om van die mooie fietstochten op het platteland te kunnen genieten, zijn er fietsrouteplannetjes beschikbaar op het stadhuis van de deelnemende gemeenten en op de website van Schoon Boeren (www.schoonboeren.be). De infoborden aan elke hoeve leren de fietsers wat er bij hun buurman-landbouwer zoal gebeurt. Dankzij de wedstrijdvraag maken deelnemers bovendien kans op lekkere prijzen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier