Schooldirecteur en leerkracht uit Harelbeke richten loopclubje op

De leerkrachten ontwierpen een loopoutfit om deel te nemen aan wedstrijden. © LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De scholengemeenschap vzw Katholiek Basisonderwijs Harelbeke heeft een eigen loopgroep: KBH Loopt!. Die kwam er op initiatief van Steven Descheemaeker van vrije basisschool De Wingerd en Ruben Seynaeve van vrije basisschool Mariaschool. “Het wakkert het groepsgevoel over de scholen heen aan en we werken samen aan onze gezondheid”, klinkt het.

Het idee van een loopgroepje ontstond enkele maanden geleden. “Leerkracht Steven Descheemaeker van De Wingerd vroeg me of het een goed idee zou zijn om een loopgroepje op te richten binnen onze scholengemeenschap. Een vast moment tijdens de week, waar we elke week zouden lopen met wie daar zin in heeft“, vertelt Ruben Seynaeve, directeur van de Mariaschool.

Ze betrokken er turnleerkracht Jo Torbeyns van De Wingerd bij en organiseerden een start-to-run sessie. “Het plan was dat alle personeelsleden de kans zouden krijgen hieraan deel te nemen. Terwijl wij de start-to-run deden, zouden we met de ervaren lopers een toertje uitstippelen. We hadden zelfs al een naam met KBH Loopt!.”

Wandelgroep

De interesse voor de eerste sessie overtrof volgens Ruben de stoutste verwachtingen. “We hadden 19 start-to-runners, een tiental ervaren lopers en drie wandelaars.” Het idee werd voorgelegd aan alle directies van de scholengemeenschap en kreeg groen licht. “Meer nog: er werd ook beslist om een wandelgroep op te richten. Ideaal om het groepsgevoel over de scholen heen aan te wakkeren, om elkaar op een andere manier te leren kennen en vooral om aan de gezondheid te werken. Er is al stress genoeg en lopen en wandelen, werkt nu eenmaal zeer ontspannend.

“Kinderen hebben we niet betrokken, maar we maken wel reclame voor lopen”

De voorlopige groep liep elke woensdag om 18 uur op de Finse piste. “Daar spraken we wekelijks af. Al vlug hadden we een WhatsApp-groep die behoorlijk bedrijvig was. Ook op Strava, een gps voor lopers, werd een clubje opgericht. In de leraarskamers werd hier al snel over gesproken en dat creëerde een groepsgevoel. Zo goed als iedereen hield het vol“, vertellen ze trots.

Ondertussen lopen of wandelen we met iedereen in en rond De Gavers. Wie de woensdag niet kan, gaat op een ander moment lopen. Hiervan zien we vaak posts verschijnen in de WhatsApp-groep, zodat iedereen gemotiveerd blijft om vol te houden.” Toen kwam het idee om ook enkele wedstrijden van het loopcriterium in Harelbeke mee te lopen. “Om ons herkenbaar te maken en ook om ons te profileren als sportieve scholengemeenschap, lieten we een ontwerp voor een looptruitje maken. Het moest opvallen in het straatbeeld: niet alleen om reclame te maken of om ons te herkenbaar te maken, maar ook om veilig in het verkeer te zijn en ook daar op te vallen.”

Geen kinderen

De directies gaven opnieuw groen licht. Het resulteerde in de aanmaak van 68 truitjes met logo. “Kinderen hebben we in dit project niet betrokken, maar we maken wel reclame voor de loopwedstrijden. Door daaraan deel te nemen, zal de interesse van de kinderen misschien ook toenemen”, hopen ze.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier