School van Ferre helpt geld inzamelen om begrafenis te kunnen betalen

Redactie KW

De verdachte dood van de achtjarige Ferre beroert Zwevegem. Ook in zijn school in dezelfde gemeente wordt bijzonder aangeslagen gereageerd.

Het jongetje zat in het tweede leerjaar van de lagere school De Windroos van het Gemeenschapsonderwijs in Zwevegem. Daar zijn de directie, het personeel en de kinderen fel aangegrepen door het onverwachte overlijden van Ferre en vooral de omstandigheden waarin het jongetje het leven liet. “Wij verwerken op dit moment een heel tragisch verlies”, aldus directeur Diederick Tassaert. “Onze eerste zorgen gaan uit naar de familie van Ferre en naar de kinderen van onze school. Deze kinderen en hun ouders werden gisteren op de hoogte gebracht van wat er gebeurd is. Dit trachtten wij te doen op een menselijke, correcte en oprechte manier. Kinderen krijgen de ruimte om hun emoties te uiten gisteren, vandaag, morgen en daarna. Dat gebeurde via gesprekken, vragen, huilen, maar ook via tekeningen en kunstwerkjes. Daarmee werd een rouwhoekje opgesteld waar iedereen die daar nood aan heeft tot bezinning kan komen en eventueel iets kan achterlaten. Vanmorgen stonden we klassikaal nog even stil bij wat zich afspeelde. Daarna probeerden we via ‘lichte’ lessen de draad terug op te pikken. Kinderen die daar nood aan hebben, worden uiteraard verder psychologisch ondersteund door ons en door het CLB.”

“Hiernaast staan wij ook de familie bij in het verwerken van dit verschrikkelijk gebeuren”, vervolgt directeur Tassaert. “Niemand verwacht dit of is hierop voorbereid. Vanuit de vriendenkring van papa werd daarom al een inzamelactie op het getouw gezet om de uitvaartplechtigheid te helpen betalen. Een initiatief dat wij als school ook steunen. Wie hierin een bijdrage wil leveren, kan via onze Facebookpagina de gegevens terugvinden. Ook naar invulling van deze plechtigheid staan wij elkaar bij. Uiteindelijk blijven wij voor papa en stiefmama nog altijd een luisterend oor bieden en in deze situatie eenmalig ook een spreekbuis.”

Dit is de enige verklaring die de school zal brengen, benadrukt de directeur.

Levenloos in de zetel in de woonkamer, tevens zijn bedje

Het gerecht gaat er in eerste instantie van uit dat Ferre geen natuurlijke dood stierf nadat hij woensdagochtend door zijn mama levenloos in de zetel werd aangetroffen. De 43-jarige depressieve en aan ether verslaafde moeder werd verhoord en later op de dag door de Kortrijkse onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van moord.

De rijwoning waar het jongetje de dood vond. Buiten: proper, binnenin verwaarloosd en een groot stort. Foto GJZ
De rijwoning waar het jongetje de dood vond. Buiten: proper, binnenin verwaarloosd en een groot stort. Foto GJZ

De uit de echt gescheiden en alleenstaande vrouw, die als verpleegster in AZ Groeninge, campus Reepkaai in Kortrijk werkt was een tijdje met ziekteverlof.

Gerecht verwacht vandaag uitslag inwendige lijkschouwing

Het parket wacht vandaag op de uitslag van de inwendige lijkschouwing om uit te maken wat Ferre overkwam. De jongen vertoonde geen uiterlijke tekenen van geweld. Smoring of vergiftiging – met ether – zijn niet uitgesloten. De vrouw verschijnt morgen voor de Kortrijkse raadkamer. Daar wordt over haar verdere lot beslist.

Kinderen laten hun emoties de vrije loop

Kort nadat woensdag de feiten bekend raakten lichtte schooldirecteur Diederick Tassaert onmiddellijk de leerkrachten in. Vervolgens werden de kinderen in aparte, kleinere groepjes op de hoogte gebracht. De kinderen kregen de gelegenheid hun emoties de vrije loop te laten en hun hart uit te storten.

Aan de woning waar de kleine Ferre gisteren dood teruggevonden werd, liggen bloemen.
Aan de woning waar de kleine Ferre gisteren dood teruggevonden werd, liggen bloemen.© LK

Leerkrachten, slachtofferhulp en het CLB stonden hen bij. Ouders werden met een mail ingelicht. De ouders van de kinderen van het twee leerjaar werden persoonlijk door de directie aangesproken. De school bleef nog dagen in de ban van de dood van Ferre. Er is een rouwhoek geïnstalleerd. Dat bestaat centraal uit een reuze hart met daarrond tekeningen, die de kinderen ter herinnering aan Ferre maakten. Het is op dit ogenblik te vroeg om een datum van de begrafenis mee te geven. De school verleent in overleg met de vader van Ferre de medewerking aan de uitvaart.

(JPT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier