School uit Brugge onder vuur nadat leerling met Down alleen achterblijft op schooluitstap

Céline met haar mama Katharina Busschaert en haar zussen Amandine en Hermelinde © WK
Redactie KW

De ouders van Céline, een jonge vrouw uit Varsenare die aan het syndroom van Down lijdt, waren in alle staten toen hun dochter na een schooluitstapje per ongeluk alleen in Blankenberge achterbleef. Haar school, BuSo Ravelijn in Sint-Michiels, zit met de situatie erg verveeld.

Céline en haar medeleerlingen maakten vrijdagnamiddag een uitstapje naar zee. “Iets waar ze enorm naar had uitgekeken”, zegt haar stiefvader Mike Rutjens.

Gelukkig liep een vriendin van Célines zus, die in Blankenberge woont, het meisje daar toevallig tegen het lijf

Maar toen de namiddag erop zat en de groep met vier begeleiders naar huis terugkeerde, lieten ze Céline per abuis alleen in Blankenberge achter. “De begeleiders waren de leerlingen in hun haast vergeten te tellen. Is dat niet om steil van achterover te vallen?” klinkt het bij de verbouwereerde ouders. Gelukkig liep een vriendin van Célines zus, die in Blankenberge woont, het meisje daar toevallig tegen het lijf. “Zij verwittigde ook de politie die Céline meteen is gaan oppikken”, aldus Mike, die met de schooldirectie en de vier begeleiders al samenzat om het voorval te bespreken. “Ze hebben één voor één hun excuses aangeboden. Maar ons vertrouwen is geschaad, en er ligt mij nog iets zwaar op de lever: in het politieverslag staat dat Céline van de begeleiders die haar achteraf kwamen ophalen dan ook zelf nog ‘een lezing’ kreeg, een uitbrander dus. Ik was razend toen ik dat las.”

Enkele leerkrachten waren namelijk meteen weer in de auto gesprongen toen ze bij hun aankomst in de school hun fout inzagen. “Ik heb ondertussen wel drie verschillende versies gehoord. De begeleiders weten blijkbaar zelf ook niet goed waar ze Céline vrijdag precies achterlieten”, klinkt het voorts nog. De ouders tillen zwaar aan de feiten en dienden bij de politie van Jabbeke een klacht in op grond van nalatigheid en kinderverwaarlozing. “Ravelijn is op zich een prima school en onze dochter gaat daar graag. Maar Céline is geen postpakketje hé, ze is een mens van vlees en bloed. Met haar IQ van 45 heeft ze de verstandelijke leeftijd van een kind van vijf, en geen enkel besef van gevaar. Dit had dus evengoed veel slechter kunnen aflopen.” Mike hoopt zelf dat het met BuSo Ravelijn tot een oplossing komt. “Want we hebben twee kinderen die daar naar school gaan en ze zomaar uit hun vertrouwde omgeving weghalen, dat ligt niet voor de hand. Maar dit is toch een ernstige beroepsfout en daarom vind ik dat die begeleiders op zijn minst tijdelijk geschorst zouden moeten worden. Of de aard van de sanctie voor ons al dan niet afdoende zal zijn, zal anderzijds ook afhangen van wat die zogenaamde ‘lezing’ precies inhield.” Mike hoopt daarvoor verhaal te halen bij de politie van Blankenberge, die het verslag opmaakte. “Maar laat ons in de eerste plaats ook hopen dat ze hier in Ravelijn de nodige lessen uit trekken om dergelijke scenario’s in de toekomst tegen elke prijs te voorkomen”, besluit Mike.

In de school zitten ze erg verveeld met het voorval. “Dit is inderdaad een ernstige fout, die op geen enkele manier te verdedigen of goed te praten valt. We hebben het voorval meteen aangegrepen om dit in de toekomst uit te sluiten: we werken aan een nieuw veiligheidsplan dat bij ieder uitstapje nauwgezet zal moeten worden opgevolgd. Want we willen als school graag blijven inzetten op inclusie”, reageert directeur Pieter Chlarie. Hoe het voorval is kunnen gebeuren? “Doordat het leerlingenvervoer van de school naar huis zo strak getimed is – die bus wacht niet – waren de begeleiders opgejaagd toen de bushalte van De Lijn in Blankenberge omwille van wegenwerken drie straten verlegd bleek. Dat hadden ze niet voorzien, en in hun haast zijn ze bij het opstappen de leerlingen vergeten te tellen”, zegt hij. “Maar nogmaals: we gaan hier niet licht over, dit is voor ons een serieuze wake-up call.”

Het schoolbestuur beslist nog of en hoe de betrokken begeleiders gesanctioneerd worden.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier