Schepen Vanhessche roept om hondenpoepproblemen in Oudenburg te blijven melden

Annick Garsbeke van jeugdvereniging Rode Valken en Filip Schoonvaere die de Facebookpagina "Je bent van Oudenburg als..." worden meer dan hen lief is geconfronteerd met het hondenpoepprobleem. (Foto LIN)
Redactie KW

Hondenpoep is in vele steden en gemeenten een probleem. Zo ook in de Arnoldusstad, waar je langs graskanten, op pleinen en ook op straat moet uitkijken om niet met bekakte schoenen thuis te komen. Nochtans wordt in Oudenburg al jaren gesensibiliseerd via het project BOOMM. “Ik heb er alle begrip voor dat onze burgers boos zijn”, stelt milieuschepen Ulrike Vanhessche.

Op de Facebookpagina ‘Je bent van Oudenburg als…’ passeren geregeld boze berichten over hondenpoep in vooral ‘t Steedje. De pagina wordt beheerd door Filip Schoonvaere en Guy Deruyter. Filip, geboren en getogen Oudenburgenaar, woont al twee jaar in Oostende, maar is de voeling met de plek waar hij opgroeide, nog niet kwijt. “De hele familie woont hier en ik kom dan ook regelmatig nog in Oudenburg”, zegt Filip. De Facebookpagina heeft intussen meer dan 2.000 volgers, onder wie 1.825 actieve leden.

Filmpje

“Recent werd ik opnieuw geconfronteerd met het hondenpoepprobleem. Pas op, ook in Oostende ervaar ik bijna dagelijks dat baasjes de hondenpoep laten liggen”, klaagt Filip aan. Hij plaatste een bericht hierover op de Facebookpagina en kreeg er intussen al een massa reacties op. “Toen ik nog in Oudenburg woonde, heb ik eens een filmpje gemaakt met tientallen foto’s van hondenpoep. Je mag natuurlijk niet iedereen over dezelfde kam scheren, maar veel eigenaars hebben geen respect voor hun stad. Nochtans is het maar een kleine moeite om een hondenpoepzakje mee te nemen op de wandeling”, vindt Filip, die zelf een hond heeft.

“De politie houdt in maart en april extra oogje in het zeil”

Annick Garsbeke, secretaris van de Rode Valken, kan over het hondenpoepprobleem meespreken. De jeugdvereniging heeft haar lokaal op het einde van het Jeugdpad met een groot speelterrein voor de kinderen. “Elke zaterdag moeten wij eerst de schoppen uithalen om het terrein proper te maken. Zelfs wanneer de kinderen aan het spelen zijn, komen hier nog mensen hun hond uitlaten. Als wij dan vragen om de hond aan de leiband te houden, worden we scheef bekeken”, vertelt Annick, die op een zaterdag eens in alle hoopjes hondenpoep een rietje plantte. “En het waren er veel, hoor!”

Verbodsbord

“Hoeveel keer ik dit al gemeld heb via de BOOMM-knop en de politie, weet ik niet. Elke keer wordt het genoteerd, maar het enige wat al gebeurd is, is een tweede verbodsbord bijplaatsen. Weet je dat hondeneigenaars geregeld met de auto in de Kasteeldreef stoppen om hun hond op ons terrein, bereikbaar via die straat, uit te laten?” aldus Annick. “Nog een ander opmerkelijk feit is dat hier elke woensdagavond iemand een grote zak hondenpoep aan het vuilnisbakje deponeert. ‘s Anderendaags komt immers de vuilniswagen langs.” Ooit werd op het terrein een hondentoilet aangelegd, maar dat wordt nu gebruikt door de buurtbewoners, die er hun snoeihout en maaigras deponeren.

Hotspot

Schepen van Milieu Ulrike Vanhessche is zich meer dan bewust van het probleem. “Bij melding via BOOMM of de milieudienst wordt altijd de politie verwittigd”, zegt ze. “Als er veel meldingen van dezelfde plaats komen, wordt dat voor ons een hotspot. Ik begrijp dat onze inwoners boos zijn. We vragen al jaren via allerlei acties dat mensen hun verantwoordelijkheid opnemen. Dus, Oudenburgenaars, blijf de problemen melden, schreeuw het desnoods uit! Natuurlijk mogen niet álle hondenbaasjes scheef bekeken worden, de meesten ruimen de hondenpoep wel op. Samen met stad en politie zullen we strijden tegen hardleerse baasjes. In maart en april houdt de politie een extra oogje in het zeil, waarbij beloond of geverbaliseerd zal worden”, meldt de milieuschepen.

“De stad koopt straks een verplaatsbare camera aan om de probleempunten in het oog te houden. Voorts wordt ons ledigingsplan aangepast: er zijn op ons grondgebied 140 openbare vuilnisbakken. Sommige worden één keer per week geledigd, andere meerdere keren… Een ander actiepunt wordt het plaatsen van grotere vuilnisbakken aan onder meer de jachthaven, de parking voor mobilhomes en de sporthal. Voor de speelpleintjes willen we leukere vuilnisbakken aankopen.” Maar vooral wil schepen Vanhessche oproepen om hondenpoepproblemen te blijven melden via de website of bij de milieudienst op 059 56 84 56, milieu@oudenburg.be.

(LIN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier