Schepen Scherpereel vervangt burgemeester tijdens Guldensporenviering

Wout Maddens en Rudolf Scherpereel, Geert Bourgeois, Karel Pottie (Guldensporencomité) en Bart Tommelein. © JVGK
Axel Vandenheede

Geen Vincent Van Quickenborne op de Guldensporenviering op de Groeningekouter. Schepen Rudolf Scherpereel nam zijn taak over.

De burgemeester van Kortrijk was namelijk verhinderd: hij moest aanwezig zijn op een parlementaire onderzoekscommissie. Toch was zijn partij met schepenen Arne Vandendriessche en Wout Maddens en Vlaams minister Bart Tommelein wel vertegenwoordigd. Behalve Rudolf Scherpereel tekenden ook de N-VA-schepenen Kelly Detavernier en An Vandersteene present, net als de Vlaamse Parlementsleden Bert Maertens en Axel Ronse en arrondissementeel voorzitter Filip Daem.

CD&V vaardigde eveneens een ruime delegatie af met onder meer Stefaan De Clerck, Christine Depuydt, Roel Deseyn en Filip Santy. Afwezig was SP.A: geen enkele mandataris liet zich zien op de Groeningekouter.

“Maar één taal: het Nederlands”

Na enkele speeches van Guldensporencomitévoorzitter Karel Pottie en Luc Devoldere, hoofdredacteur van Ons Erfdeel, was het tijd voor de 11 juli-toespraak van Geert Bourgeois. Hij had het onder meer over het Nederlands. “Het standaardnederlands garandeert dat de Vlamingen elkaar verstaan, dat de Nederlanders elkaar verstaan en dat Vlamingen en Nederlanders elkaar onderling verstaan.”

Minister-president Geert Bourgeois.
Minister-president Geert Bourgeois.© JVGK

“Het is daarenboven de taal die jaarlijks wordt onderwezen aan en geleerd door vele duizenden anderstaligen: leerlingen van secundaire scholen in onze buurlanden, studenten aan 175 universiteiten in veertig landen en vreemdelingen die in ons taalgebied komen wonen. Vlaamse dialecten kunnen mooi zijn, maar voor de publieke ruimte hebben wij maar één taal: het Nederlands.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier