Schepen Rik Soens: “Ouderen willen in hun buurt blijven wonen”

Park De Mote wordt uitgebreid voor de bouw van het nieuwe woonzorgcentrum. © MVW
Redactie KW

Begin volgende week krijgen alle Desselgemnaars een folder van het stadsbestuur in de brievenbus. Dit om het grootschalig bouwproject in de Nieuwstraat en omgeving plus de daaraan voorafgaande verhuizingen van enkele organisaties uit te leggen. Vooral de bouw van een nagelnieuw woonzorgcentrum, kostprijs ruim 12 miljoen euro, springt in het oog. “De timing zit nog steeds goed”, aldus schepen Rik Soens.

De Desselgemse metamorfose behelst onder andere het filiaal van de stadsbibliotheek op nummer 14 en jeugdhuis Jakkedoe nummer 6, maar dus ook de bouw van een woonzorgcentrum.

Dat woonzorgcentrum valt op. Het park van ontmoetingscentrum De Mote, aan de overkant van het kerkplein aan de Liebaardstraat, zal uitgebreid worden voor de bouw van een woonzorgcentrum op de site ernaast. De bouwheer hiervoor is vzw Aurelia van de Zorggroep Heilig Hart in Kortrijk. Een zorggroep die al strepen verdiende in de sector van de kinderdagbedrijven, thuiszorg en poetszorg. “Maar deze uitdaging is totaal niet te vergelijken”, meent Wino Baeckelandt, de algemeen directeur van de Zorggroep. “Wij zijn enorm enthousiast om met de bouw te starten. Concreet zullen we ruim 90 moderne ministudio’s bouwen die voldoen aan alle vereisten voor zorgbehoevenden. Deze werken zullen ruim twee jaar in beslag nemen.”

Vertraging

De start van die werken was voorzien in 2016 en loopt dus aardig wat vertraging op. “Deze bouw gaat gepaard met heel wat openbare procedures, die heel wat termijnen met zich meebrengen. Dit duurde langer dan verwacht. Maar ik wil benadrukken dat we alsnog op schema zitten, niets komt in het gedrang”, legt Baeckelandt uit. “Voor de zomer willen we beginnen met de werken.” Ook schepen Rik Soens (CD&V) ziet het positief: “al bij al zit de timing nog goed”, maakt hij zich sterk. “Hopelijk kunnen we over een tweetal maanden starten.”

“Misschien schakelen we wel de hulp in van de bevolking voor de naam”

Een grote verandering zal de verhuis van de ouderenzorg zijn, die nu in Waregem gecentraliseerd is. “Omdat bewoners die ouder worden het liefst in hun eigen buurt blijven wonen”, meent Rik Soens. “Het is een zegen voor de elke betrokkene dat ouderenzorg mogelijk zal worden in eigen omgeving. Nu is dit niet het geval en dus zal dit een grote stap vooruit betekenen.” De stad koos een terrein van 7.346 vierkante meter in de Grote Heerweg op de grens met Beveren-Leie.

Schepen Rik Soens.
Schepen Rik Soens.© HDV

Nieuwe naam

Hoe zal de nieuwe woonzorgspruit heten? “De naam blijft voorlopig een zorgenkind”, aldus Rik Soens eerlijk. “Er liggen enkele opties op tafel, maar voorlopig geraken we er niet uit. We nemen er nog enkele maanden de tijd voor. Desnoods schakelen we de hulp in van de bevolking. De naam De Mote staat hier los van en blijft sowieso behouden.”

De bouw van het woonzorgcentrum kadert in een veel groter project. “Al enkele jaren geleden konden wij de eigendommen verwerven op de hoek van het kerkplein met de Nieuwstraat en omgeving met de bedoeling er onder andere een woonproject met nevenfuncties te realiseren”, licht Rik Soens toe. “Die kunnen worden ingevuld als de bouwpromotor is gekend. Om dat mogelijk te maken worden zowel de oude bib als jeugdhuis Jakkedoe gesloopt. Intussen hebben wij al werk gemaakt van de verhuizing van beide instellingen. Zo zal de boekerij tegen de zomer verhuisd zijn van Nieuwstraat 14 naar Nieuwstraat 22. Voor de Jakkedoe hebben wij in de Pompoenstraat 36 en vrijwel naast de stedelijke basisschool ruimte voor een nieuwbouw. De werken starten dit najaar en moet af zijn in de loop van volgend jaar. Dan zal Jakkedoe er onmiddellijk zijn intrek kunnen nemen en kan de aannemer beginnen met de sloop van de huidige locaties. Maar het is wel de intentie dat een deel van de historische voorgevel intact blijft. Dat zal eveneens de bouwpromotor duidelijk moeten maken.”

Chiro verhuist niet

De Desselgemse chirogroep moet niet verhuizen, maar blijft in de Nieuwstraat 22. Er zijn wel interne verbouwingen en opfriswerken van de lokalen aan de gang. Al 90 procent is afgewerkt .”Afsluiter is de heraanleg van de parking rond de kerk”, besluit Rik Soens. (DJW/CTK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier