Scheepslui beter beschermd op lange internationale reizen

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Dinsdag heeft de Kamer het wetsontwerp Maritieme Arbeid van staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) goedgekeurd.

“Wanneer schepen vertrekken voor een lange internationale reis op zee kan men nooit op voorhand voorspellen hoe het er aan toe zal gaan. Het kan altijd gebeuren dat iemand op een schip dringend medische hulp nodig heeft en gerepatrieerd moet worden”, duidt De Backer. “Met dit wetsontwerp verplichten we de reders om een verzekering af te sluiten om te zorgen dat de zeevarende altijd kan worden gerepatrieerd, zelfs als de rederij niet kan tussenkomen door bijvoorbeeld een faillissement.”

Daarnaast kan het ook gebeuren dat er iemand op zee overlijdt of langdurig arbeidsongeschikt raakt door een arbeidsongeval, beroepsziekte of -risico. Dit wetsontwerp zorgt er voor dat reder voldoende zekerheid moeten bieden aan het personeel. “Zich verzekeren tegen onvoorspelbare situaties is dan aangeraden”, aldus De Backer.

Schepen zullen voortaan deze twee documenten aan boord moeten hebben. De Backer benadrukt dat de impact voor de Belgische scheepvaart miniem is. “Het gebeurt zelden of nooit dat een Belgische rederij de zeevarende niet zelf repatrieert, maar in het geval deze dit niet doet, komt de verzekeraar tussen om de zeevarende veilig thuis te brengen. Daarnaast zijn Belgische rederijen ook al verplicht om sociale bijdragen te betalen voor hun werknemers. Het is wel belangrijk dat België met dit wetsontwerp en alle andere landen de internationale verplichtingen volgen. Zo krijg je gelijke voorwaarden voor iedereen, overal op zee”, besluit de staatssecretaris.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier