SAVE-charter voor een fietsveilig beleid

De gemeente mag zich een verkeersveilige fietsgemeente noemen, nadat ze zich engageerde om bepaalde ingrepen door te voeren. De uitreiking van het SAVE-charter is daarvan het resultaat. (Foto Carlos)
Redactie KW

Op het einde van het schooljaar reikte lotgenotenorganisatie Ouders van Verongelukte Kinderen het SAVE-label aan de gemeente Wielsbeke uit. Het doel van de organisatie is het doen dalen van verkeersongevallen bij kinderen en jongeren.

De organisatie wil steden en gemeenten zeven SAVE-doelstellingen laten verwezenlijken. In september 2015 ondertekende Wielsbeke het charter, waarmee men het actieplan wilde opstarten. “We moeten onder andere een verkeersveiligheidsanalyse maken, ons mobiliteitsbeleid afstemmen op kinderen en jongeren en de opvang van verkeersslachtoffers garanderen”, legt schepen van Mobiliteit Magda Deprez (CD&V) uit.

“Met een emotionele getuigenis overtuigde een vader van een slachtoffer het schepencollege om mee in het SAVE-project te stappen”

De bal ging aan het rollen door een nieuwjaarswens op Facebook. “In 2015 wou Ivan Tytgat uit Ooigem dat elke gemeente wat meer aan fietsveiligheid zou doen. Ivan is de vader van een jong verkeersslachtoffer. Met een emotionele en vurige getuigenis overtuigde hij het schepencollege om mee in het SAVE-project te stappen”, vertelt de toenmalige schepen van Mobiliteit Filiep De Vos (CD&V).

In de praktijk heeft de gemeente nu de zeven doelstellingen in dertien realisaties vertaald.

“We hebben enkele trage wegen aangelegd en fietsroutes vernieuwd. De leerlingen van de scholen krijgen een fluohesje en in het zesde leerjaar van de Wielsbeekse school wordt een fietsexamen afgenomen. We hebben het kruispunt N382-Molenstraat veiliger gemaakt. We organiseerden een infosessie voor bedrijven zodat ze alternatieve vervoerswijzen gebruiken. Samen met enkele andere realisaties komen we tegemoet aan de zeven doelstellingen die Ouders van Verongelukte Kinderen vooropstelt.

Wij willen een veilig verkeersbeleid voeren en dat komt nu tot uiting door de uitreiking van het SAVE-label”, besluit Magda Deprez. (NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier