Savatteschieters strijden om Belgische titel in Marke

We zien v.l.n.r. Tommy Vandenbulcke van café 't Schuttershof, Hailie Legein, Vincent Legein, Stijn Dusselier, Kristof Vande Vyver, Kristof Castelein en Davy Allaert. Cédric Lamerand ontbreekt op de foto. © EDB
Redactie KW

Op zondag 3 september kan je opnieuw ‘savatteschieten’ in de Markekerkstraat in Marke. Het is zelfs een Belgisch kampioenschap.

Het begon ooit aan jeugdhuis ‘t Arsenaal. Iemand schopte tegen een bal en zijn schoen vloog mee. Meteen was een nieuwe sportdiscipline geboren: savatteschieten. Het wordt nog altijd georganiseerd, maar nu aan café ‘t Schuttershof in de Markekerkstraat. “Het opzet is vrij simpel, volks, ludiek en brengt veel volk met zich mee”, aldus Stijn Dusselier. “Je schopt een pantoffel – of savat in het West-Vlaams – zo ver mogelijk in de verkeersvrije Markekerkestraat.”

Het is de zesde keer dat dit ook een officieel Belgisch kampioenschap is. Het record is van vorig jaar in Marke en staat op naam van de 17-jarige Louis Kesteloot die een savat 35,03 meter ver schopte.

Het savatteschieten gebeurt in verschillende categorieën: heren, dames, en jongens en meisjes onder de 12 jaar. “In alle categorieën zijn er trofeeën en prijzen te winnen”, benadrukt Stijn.

Lederen pantoffels

Nieuw dit jaar is dat er ook in teams gespeeld kan worden. Hiervoor inschrijven is niet meer mogelijk, want er zijn al elf teams van vijf personen ingeschreven. “In de teamcompetitie zijn er twee rondes”, legt Stijn uit. “In de eerste ronde wordt er door iedereen vijf keer na elkaar geschoten maar in de tweede ronde geldt niet enkel de afstand, maar ook techniek en geluk, want dan zijn er nog extra opdrachtjes zoals de savat in een wasmand schieten of naar enkele flesjes Goedendag. Als een savat in de dakgoot belandt, zijn er minpunten, maar gouden flesjes brengen extra punten op. De hoogtewerker moet wel regelmatig moet uitrijden. Elk jaar vliegen wel vijftig savatten in de dakgoten.”

Deelnemers mogen zelf savatten meebrengen, maar dan moet iedereen er mee kunnen schoppen. “Wie lederen pantoffels niet meer nodig heeft, kan ons daar een groot plezier mee doen. Het mogen zowel grote als kindersavatjes zijn.”

Naturaprijzen

Er zijn mooie prijzen te winnen. “Sponsor Verduyn geeft al zes bons van 70 euro voor de winnaars voor savatten van een bepaald merk. We voorzien alle prijzen in natura, zoals inkomtickets voor De Speelplaneet voor kinderen en bloemenboeketten voor vrouwen”, geeft Stijn nog mee. “Voor de kleinsten staat er een springkasteel en er komt ook een clown ballonnen plooien, zodat de ouders die hier iets drinken op hun gemak kunnen kijken.”

(EDB – foto EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier