Samenwerking tussen politie en burgers in Bellegem werpt zijn vruchten af

Redactie KW

Het samenwerkingsverband tussen burgers en de lokale politie en dienst preventie binnen de buurt ‘t Rode Paard in Bellegem wordt er positief ervaren. Samen Alert zijn Voor Elkaar (SAVE) wordt er al enkele maanden toegepast.

SAVE is een Buurt-Informatie-Netwerk (BIN) met de buurtbewoners, de politie en de dienst preventie. “We zagen dat vorige zomer al veel meer mensen een sleutel hadden van elkaars huis en op elkaars huizen pasten. Vroeger gebeurde dat niet zo vaak”, klinkt het. Samen met Dirk Knockaert is Gerda Rondelaere de verantwoordelijke van het BIN op ‘t Rode Paard. Gerda is opgetogen dat de mensen ook meer spreken tegen elkaar. “Mijn man zet de vuilniszakken buiten voor anderen. Voor mensen die uit Bellegem komen, is dit een normale zaak. Voor wie uit de stad komt, is dit niet zo vanzelfsprekend. Het is ook de bedoeling dat – mocht het sneeuwen – er sneeuw geruimd wordt voor wie daar niet toe in staat is.”

De achterliggende boodschap is om mensen warm te maken om te zorgen voor de mensen rondom hen. De wijk ‘t Rode Paard had het voordeel dat er al een wijkcomité was. “Wij maakten zelf de uitnodigingen voor de informatievergaderingen. Nadat er nog niet veel aanwezigen waren op de eerste vergadering, spoorden we de mensen aan om toch te komen. Uiteindelijk is het een positief verhaal geworden.”

Gerda ziet ook regelmatig de stadswachten in de buurt. “Dat maakt het aanspreken wat gemakkelijker voor de mensen. De bewoners zijn sinds SAVE veel alerter geworden. Het is een positief verhaal dat zijn nut heeft en het is de bedoeling dat dit blijft.”

(EDB)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Kortrijks Handelsblad van vrijdag 23 januari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier