‘Sam’ presenteert zijn laatste kersttafereel, Blankenberge verliest een traditie

Sam kijkt al uit naar zijn buurtfeest op 7 december. © WK
Redactie KW

Gaston Sampson, alias ‘Sam’, legt momenteel de laatste hand aan zijn zeventiende kersttafereel Blankenberge Bruist. Op donderdag 7 december nodigt hij bij hem thuis in de Ontmijnerslaan weer iedereen uit voor een drink en dat wordt meteen ook zijn laatste rondje.

Nadat hij in 2012 besloot om er met zijn smurfentafereel een punt achter te zetten, liep Gaston naar eigen zeggen wat verloren. Na een sabbatjaartje maakte hij dus in 2014 een comeback met het thema ‘Kerstmis de wereld rond’. “Net als in 2012 dringen veel mensen nu weer aan om het te blijven doen. Gow Sam vint, je gaat er toch niet écht mee stoppen, zeggen ze. Maar ik ben ondertussen nog eens vijf jaar ouder hé, en 83, dat begint toch al te tellen”, zegt hij.

Andere hobby’s

Niet dat Sam met zijn gezondheid sukkelt, maar hij heeft ook nog andere hobby’s. Het strand roept. “Mijn metaaldetector heb ik nog altijd. Ik wil weer gaan zoeken.” Want Sam steekt elk jaar veel tijd in zijn kerstdecors. “Ik was hier eigenlijk jaar in jaar uit mee bezig”, klinkt het. “En moeder de vrouw vond het dus ook wel eens tijd om ermee te stoppen…”

Het is fantastisch als de lichtjes branden, al zeg ik het zelf

Maar zover is het dus nog niet, want Sam legt momenteel de laatste hand aan zijn zeventiende kersttafereel Blankenberge Bruist. Zonder al te veel te verklappen: de Lustige Velodroom komt in beeld en ook strandbar Bamboo Beach bij Kurt en ‘de knappe Marie’. “Ze heeft zoals je misschien weet een kleurtje, ik heb even naar zo’n barbiepop moeten zoeken”, lacht hij. “Ik ben in de zomer vaste klant bij Bamboo Beach en toen Thierry van de velodroom over mijn plannen hoorde, trok hij aan mijn mouw om iets te doen rond zijn fietsjes.”

Chinese webshop

Ook dat was volgens Sam wel een hele opgave. “Naar miniatuurfietsjes heb ik nog langer gezocht. En toen ik er uiteindelijk in een Oostenrijks souvenirwinkeltje eentje in de etalage zag staan, bleek dat 50 euro te kosten. Veel te kostelijk, want ik had er zeker twintig nodig”, vertelt hij. Uiteindelijk zocht Sam dan maar zijn toevlucht tot het internet. “Wish.com, een Chinese webshop die dus ook in kleine fietsjes doet. Kreeg ik er toch niet drie weken lang elke dag eentje in de bus zeker? Maar het was wel goedkoop, ik betaalde enkel verzendingskosten.” En Sam is ook blij met het resultaat. “Het is fantastisch als de lichtjes branden, al zeg ik het zelf.”

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier