S-Plus Menen voert actie tegen verhoging van de ligdagprijzen in OCMW-rusthuizen

© Foto CR
Redactie KW

Een delegatie van de seniorenvereniging S-Plus voerde actie aan het woonzorgcentrum Sint-Gerardus in Lauwe. Later trokken ze ook naar het wzc De Feniks in Menen.

“1931 euro per maand: Menen ze dit echt ? Met ons pensioen is dat niet te doen !”, klinkt het op de sloganborden van S-Plus in Menen. De actievoerders klagen de verhoging van de ligdagprijzen in de OCMW-rusthuizen van Menen aan. “Als je weet dat een werknemer in België een gemiddeld pensioen van 1225 euro heeft, dan snap je toch dat een ligdagprijs van 58 euro voor die mensen onbetaalbaar wordt. Tel daar nog de kosten voor de kapper, de medicijnen en het doktersbezoek bij, dan heb je maandelijks toch al snel 1900 euro nodig.”

Dirk Laruweere van S-Plus regio Kortrijk kaart ook het opnieuw invoeren van de onderhoudsplicht aan. “De meeste steden hebben die onderhoudsplicht geschrapt, omdat het te veel spanningen onder de familieleden met zich meebrengt. Het brengt ook extra administratieve kosten met zich mee.”

“Ideologische discussie”

OCMW-voorzitter Renaat Vandenbulcke wijst erop dat het hier duidelijk om een ideologische discussie gaat. “Het duurste rusthuis van West-Vlaanderen ? Het wordt ook wel een van de mooist uitgeruste woonzorgcentra. Bovendien is alles in de prijs inbegrepen. De onderhoudsplicht opnieuw invoeren ? Ik wijs er graag op dat 90 procent van de gemeenten die nog altijd hebben… Tot slot: ik vond ons beleid een stuk socialer omdat we net precies die mensen gaan helpen die het moeilijk hebben, en niet zomaar iedereen een korting geven.”

(CR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier