‘s Lands meest verstokte roker Jean-Pierre Van Rossem… is gestopt

Jean-Pierre Van Rossem is gestopt met roken. (Foto Belga) © BELGA
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

De 71-jarige voormalige volksvertegenwoordiger en gewezen enfant terrible heeft zijn laatste peuk weggegooid. “Ik ben verwonderd hoe makkelijk het stoppen gaat. Helaas veel te laat…”

Jean-Pierre Van Rossem heeft de sigaret gebannen. “Stoppen met roken houdt eigenlijk niets in”, zegt de 71-jarige Bruggeling, die nu in Oostende woont. “Je moet gewoon een klik in je hoofd maken. En bij mij kwam die er toen een dokter me zei: Meneer Van Rossem, als je zo verder doet, zullen we je benen moeten afzetten. Ik sukkel al een tijdje met beide benen en er wachten me binnenkort enkele operaties. Had een dokter dertig jaar geleden de kloten gehad om me te vertellen wat er me te wachten stond, was ik toen meteen gestopt met roken… Of het stoppen nog zal helpen voor mijn gezondheid. Begot bahneen gij, dat is te laat.”

“Jarenlang heb ik een farde per dag gerookt. Zeg maar bijna 200 sigaretten”

De econoom begon met roken na zijn universiteitsstudies. “Jarenlang heb ik een farde per dag (ongeveer 200 sigaretten, red.) gerookt. Als anarchist trok ik me niets aan van al die campagnes en verboden. Ik nam al die betutteling van de overheid niet au sérieux. Met mijn partij R.O.S.S.E.M. hebben we nog hoesjes op de markt gebracht, die de afschrikwekkende foto’s verdoezelden en we waren ook tegen het algemeen rookverbod. Een overheid moet de mensen niet zo betuttelen. Het enige dat echt helpt? Dokters die de ballen hebben om te zeggen hoe je er écht voor staat. Dan zouden er veel meer mensen stoppen met roken.”

“Als ik de wereld bekijk: ik ben blij dat ik niet lang meer te leven heb”

De laatste jaren leeft Jean-Pierre Van Rossem een meer teruggetrokken bestaan in Oostende. “Politieke ambities? Begot neen. Ik lees én schrijf nog. Niet voor een groot publiek te bereiken, maar om mijn gedachten te ordenen. Momenteel ben ik bezig met een samenvatting over de huidige wereldcrisis. Vroeger had je financiële crisissen en die verliepen in een golfbeweging: het ging eens goed, dan weer slecht en dan hernam de economie zich. Dat bestaat niet meer. De crisis is permanent geworden. Ik verwonder me ook steeds meer over hoe de overheid tegenwoordig bezig is. Och, ik ben blij dat ik niet lang meer te leven heb, dat ik dat allemaal niet meer hoef mee te maken.”

(Olivier Neese)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier