Ryan (14) uit Oudenburg met hersenschudding in ziekenhuis na pestgedrag op school

Ryan moet nog zeker enkele dagen in het ziekenhuis blijven. Maandag gaat mama Sara officieel een klacht indienen bij de politie. © JRO
Redactie KW

Sinds twee jaar wordt Ryan Cockx uit Oudenburg, die naar het Atlas Atheneum in Gistel gaat, gepest door enkele klasgenoten. Vrijdag werd hij na school op zijn hoofd geslagen en tegen de grond gewerkt. Ryan liep daarbij een hersenschudding op. Hij herstelt in het AZ Sint-Jan campus Serruys in Oostende.

Sinds Ryan Cockx (14) de overstap maakte naar de middelbare school, wordt hij door enkele klasgenoten verbaal gepest door zijn uiterlijk. Daarbij komt soms ook fysiek geweld bij kijken. Vrijdag werd Ryan aangepakt na school. “Toen ik richting de bus liep, kreeg ik opeens, zonder aanleiding, een slag tegen mijn achterhoofd”, vertelt Ryan.

De maat is vol

“Een andere jongen werkte me daarna tegen de grond, waardoor ik met mijn gezicht eerst op de grond viel. Daarbij raakte ik gewond aan mijn voorhoofd. Ik was ook enorm misselijk.”

Mama Sara Bultinck ziet haar zoon mentaal achteruit gaan. “Van de eens zo levendige jongen die hij ooit was, blijft nu nog een schim over”, vertelt Sara. “Vrijdagavond kwam Ryan thuis van school en vertelde hij me wat er gebeurd was. Hij was erg misselijk, waardoor we besloten om naar het ziekenhuis te gaan. Daar werd geconstateerd dat Ryan een zware hersenschudding had en dat hij in het ziekenhuis moest blijven. Voor mij was de maat vol. In het ziekenhuis moeten verblijven is de druppel die de emmer doet overlopen. Ik heb de school al herhaaldelijk gecontacteerd. Ze weten van het pestgedrag tegen hem. Toch wordt er niets aan gedaan. Het is pas nu dat Ryan mij de namen heeft verteld”, zegt ze.

Psychologische hulp

“Ik ben dan ook van plan om maandag naar de school te gaan om hen opnieuw in te lichten. Daarna ga ik naar de politie en dien ik een klacht in tegen de twee jongens die mijn zoon pesten. Het is zelfs zo ver gekomen dat het ziekenhuis ons heeft aangeraden om psychologische hulp te zoeken voor Ryan. Hij is volledig in zichzelf gekeerd, sluit zich soms op in zijn kamer.”

Ik stapte al acht keer naar de leerkrachten om het pesten te melden, maar ook dat helpt niet

Ryan vindt het moeilijk om er met zijn mama over te praten. “Ik wil niet dat mama zich ongerust maakt over mij”, vertelt Ryan. “Ik wil het zelf proberen op te lossen, maar ik weet niet hoe. Ik probeerde al eens met die jongens te praten, maar dat helpt niet. Ik ben al acht keer naar de leerkrachten gestapt om het pesten te melden, maar ook dat helpt niet. Op een gegeven moment durf je gewoon niets meer zeggen. Ook tijdens de les kan ik mij niet op de les concentreren. Dan worden er proppen naar me gegooid of word ik uitgescholden. Ik ben al drie keer uit de les weggelopen omdat ik het gewoon niet meer aankon. Vorige week woensdag moest ik in de strafstudie blijven omdat ik dat had gedaan. Moet ik me dan gewoon laten doen?”

Genoeg is genoeg

“Het stopt hier en nu”, reageert de mama van Ryan. “We hebben genoeg pogingen ondernomen om de school in te lichten. Als dat niet helpt, dan moeten we het via de politie doen. Ryan is op en ik ook. Je ziet zo vaak dat kinderen gevonden worden nadat ze zelfmoord hebben gepleegd door pestgedrag. Ik wil het niet zo ver laten komen. We gaan nu hulp zoeken voor Ryan en hopen dat het nu stopt. Genoeg is genoeg. Ik hoop dat Ryan op die manier ook een voorbeeld kan zijn voor jongens in dezelfde situatie, want er worden nog te veel jongeren gepest.”

Maandag overleg

Volgens de directie van het Atlas Atheneum is er maandag overleg met de mama van Ryan. Meer willen ze voorlopig niet kwijt over de zaak.

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier