Ruth Vandewalle: “Taboes in Arabische wereld doorbreken”

"Met Love Matters hebben we veel Arabische jongeren blij gemaakt." (Foto a-TVH)
Redactie KW

De uit Brugge afkomstige Ruth Vandewalle (26), die in de Egyptische hoofdstad Caïro woont, blijft hoge ogen gooien.

Ruth groeide op in Assebroek en woont al een poosje in Caïro, de hoofdstad van Egypte. Ze trok in het kader van haar opleiding oosterse talen en culturen naar Egypte, waar ze bleef plakken. Ze werkt er nu als fixer voor de Belgische en Nederlandse tv.

Voor haar reportages in Syrië is Ruth samen met haar collega Jan Eikelboom genomineerd voor een prestigieuze Nederlandse journalistiekprijs. “Samen met Jan ben ik genomineerd in de categorie Verslaggeving voor de Nederlandse journalistiekprijs De Tegel. Ik denk dat onze aanpak het verschil gemaakt heeft. Geen beelden van bommen of bebloede mensen, maar portretten van de mensen daar. Over hoe ze leven en de oorlog ervaren. Of ik nerveus ben voor de uitreiking op 27 maart? Helemaal niet. (lacht) De prijs zou een heel mooi extraatje zijn, maar maakt eigenlijk niet zoveel uit. Ik blijf gewoon mijn werk doen.”

Love Matters Arabic

Bovendien verleende ze haar medewerking aan de oprichting van Love Matters Arabic, de Arabische versie van een multimediaplatform dat taboes over liefde, relaties en seks uit de wereld wil helpen. “Met Love Matters Arabic willen we zonder taboes informatie geven over liefde, relaties en seks. Na succes in verschillende landen is er sinds drie maanden ook een Arabische versie van de website. Het is de eerste keer dat Arabische jongeren op die manier aan informatie over seks en relaties kunnen komen in hun eigen taal. Ondertussen hebben we al meer dan 50.000 bezoekers per maand en enorm veel positieve reacties van jongeren. Voor ons, Belgische jongeren, is het heel gewoon om over seks en relaties te praten. Maar in de Arabische wereld zijn er nog een hoop taboes.”

(Tim Vansteelandt)

Meer in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 21 maart

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier