Rusthuis Ter Berken in Roeselare sluit de deuren binnen enkele jaren

Geert Depondt, Steven Verdoolaege en Marian Claeys voor het opvallende gebouw van Ter Berken. © STEFAAN BEEL
Jos Remaut

Tegen 2020-21 wordt het woonzorgcentrum Ter Berken helemaal opgedoekt. Dat besliste de Raad van Beheer van het Zorgbedrijf Roeselare gisterenavond.

Renovatie van dit gebouw is immers duur en niet efficiënt, en daarom zullen de budgetten die hiervoor waren voorzien nu gebruikt worden om de laagbouw van De Waterdam te renoveren en een nieuwbouwproject te ontwikkelen in Sint-Henricus in Rumbeke.

Sint-Henricus krijgt alvast een bijkomende dagzaal en een nieuwbouw met uitbreiding van het dagverzorgingscentrum en de keuken. Al deze zaken waren al eerder beslist, maar op dat gebouw komen er twee verdiepingen met plaats voor 24 bewoners en op de bestaande vleugel een extra verdieping met 10 bijkomende plaatsen. Samen dus 38 extra kamers.

In wzc De Waterdam wordt de laagbouw (het vroegere Ter Dreve) helemaal vernieuwd : daken, buitenschrijnwerk, zonnewering, automatisatie van de inkomhal… In de voorbije twee jaar werden er hier al kamers samengevoegd, waardoor er mooie eenpersoonskamers ontstonden, met een vernieuwd plafond ook. Deze operatie zal nu worden aangevuld met de uitbreiding van de dagzalen en de verpleegposten. Tijdens deze werken kunnen de bewoners tijdelijk terecht in de nieuwe vleugel van de hoogbouw, die momenteel niet kan gebruikt worden door een erkenningsstop bij de Vlaamse overheid. De overbrenging van de eerste bewoners van De Waterdam naar deze nieuwe vleugel zal vanaf volgende maand al gebeuren. En eens dit allemaal achter de rug, zullen er in De Waterdam 28 extra kamers zijn.

Dit hele investeringsprogramma kost 10,2 miljoen euro. “Maar we zullen dit op termijn terugverdienen door een beter exploitatieresultaat”, onderstreept voorzitter Geert Depondt van Zorgbedrijf Roeselare.

24 plaatsen vallen weg

Pas als al deze werken achter de rug zijn, zal Ter Berken worden gesloten. Van de 90 wooneenheden daar gaan er 28 naar De Waterdam (dat ook de specialisatie in zorg voor (jong-)dementerenden zal overnemen van Ter Berken) en 38 naar Sint-Henricus. De overige 24 plaatsen zullen wegvallen.

“Op zich niet erg – het gaat overigens slechts om 5 % van onze totale capaciteit -, want er dreigt in de regio Roeselare nu al een overaanbod te ontstaan”, zegt Geert Depondt. “Een trend waar wij als Zorgbedrijf niet blind voor zijn, want ook wij zien, met uitzondering van Sint-Henricus Rumbeke, onze wachtlijsten krimpen. Anderzijds zal in de komende jaren in Roeselare het aanbod in de privésector stijgen, en ook in de ons omringende gemeenten staan nog een aantal nieuwe projecten op stapel.”

Bij deze hele operatie zal niemand zijn job verliezen“, stelt directeur Steven Verdoolaege van het Zorgbedijf Roeselare gerust. “Door de uitstroom van mensen die met pensioen gaan, kunnen we dit ondervangen. En we hebben een helder en doordacht plan opgesteld, waarbij de medewerkers van Ter Berken hun job verder zullen kunnen uitoefenen in andere centra binnen Zorgbedrijf Roeselare.”

Directeur Marian Claeys van Ter Berken zal eind 2018 Dirk Deruyter, die dan met pensioen gaat, opvolgen als directeur van wzc De Waterdam.

Wat met het gebouw ?

Wat er daarna met site Ter Berken zal gebeuren, is nu nog onduidelijk. De grond is eigendom van de stad Roeselare en het gebouw van het Zorgbedrijf. Samen zullen ze de komende jaren hieromtrent een studie uitvoeren en alle opties in kaart brengen. “Het is niet uitgesloten dat het Zorgbedrijf op deze site, die voor ons toch strategisch gelegen is, andere activiteiten gaat ontplooien, zoals bijvoorbeeld assistentiewoningen. Maar de conclusie kan even goed zijn dat de site maar beter verkocht wordt en een woonfunctie krijgt”, besluit Geert Depondt.

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, De Weekbode editie Roeselare.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier