Rusthuis Sint-Bernardus in De Panne viert 100-jarige

Op de foto: Agnes Respalie met zoon Benny en echtgenote, familie en burgemeester Ann Vanheste, schepen Anne Woestijn, schepen Arne Debaeke, Jan Deprez (projectverpleegkundige Sint-Bernardus). © JTV
Redactie KW

Met flink wat taart, geschenken en een glas champagne werd de 100-jarige Agnes Respalie samen met familie en rusthuisbewoners van de afdeling Zeezicht vrijdagnamiddag in de bloemetjes gezet.

Agnes werd geboren in Adinkerke op 2 juni 1917. Ze werkte aanvankelijk als naaister en herstelde kledij. Later volgde zij haar echtgenoot, die militair was en een belangrijke functie had bij de NAVO, naar het buitenland. Via omzwervingen in Frankrijk (Fontainebleau en Chatearoux) en Luxemburg is Agnes samen met haar echtgenoot Emiel Vermeylen terug naar de Kasteelstraat in De Panne gekomen, waar ze van hun pensioen genoten.

Het koppel heeft vier kinderen: Benny, Billy, Jeannine en Nadine. Zoon Benny, die samen met zijn echtgenote op het verjaardagsfeest aanwezig was, ging naar school in De Panne tot hij 12 jaar was. Dan verhuisden zijn ouders naar Frankrijk waar hij zijn studies voortzette. Benny woont nu in Bordeaux, maar heeft zijn ‘plat Vlaams’ nog niet verleerd. Hij komt om de twee maanden voor een tiental dagen naar De Panne om bij zijn moeder te zijn. Ondertussen heeft hij er ook een tweede verblijf waar hij in de zomermaanden voor een langere periode verblijft. Hij doet ook de administratie en verzorgt het papierwerk voor zijn moeder.

Agnes verblijft reeds vijf jaar in rusthuis Sint-Bernardus. Ze verloor haar echtgenoot Emiel 22 jaar geleden. Haar dochter Jeanine woont in Amerika en haar oudste dochter Nadine is reeds overleden. Er zijn ondertussen zes kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen de familie komen vervoegen.

Na de koffietafel werd de 100-jarige in de bloemen gezet door burgemeester Ann Vanheste, schepen An Woestyn en schepen Arne Debaeke van De Panne. Ze kreeg ook een aandenken van de provincie, dat werd overhandigd door burgemeester Peter Roose van Veurne.

(JTV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier