Ruiselede: “Butler aan het paleis, dat is echt het ultieme”

De Krak bij haar collega's van de KLJ tijdens het ombouwen van de sporthal tot fuiftempel voor de Kille Winternacht. (Foto RV)
Redactie KW

Elise De Waele won dit jaar de wedstrijd Junior Sommelier 2016. Knap, zeker als je weet dat onder andere Sergio Herman in de jury zat. “De wijn op een goede manier serveren is heel erg belangrijk”, vertelt Elise.

De wedstrijd Junior Sommelier 2016 vond vorig jaar in april in Halle plaats, leerlingen van het zesde jaar van de hotelscholen mogen er aan deelnemen. Elise werd door haar leerkrachten aangeduid om deel te nemen aan dit prestigieus referendum, wat haar meteen blij en ambitieus maakte. “In totaal waren er 22 kandidaten uit zeven scholen in Vlaanderen die de strijd aangingen. Eerst was er een test over diverse onderdelen uit de sector met een extra wijntest van de Languedoc en beschrijving van die wijnregio. Er bleven drie finalisten over. Twee uit onze school en nog een derde ‘rivale’ uit een andere school. Ik werd als eindwinaar gelauwerd met de titel beste Junior Sommelier van België in 2016, door een jury van klinkende namen uit de hotel- en restaurantwereld, zoals Sergio Herman van The Jane in Antwerpen”, aldus Elise.

Binnenkort trek ik voor drie maanden naar Londen

“Sinds het vierde jaar deed ik heel wat stages, in Auberge du Pêcheur in Sint-Martens-Latem, in het Franse Limoux en in de Elzas. In maart begin ik aan een drie maanden durende stage in een vijfsterrenhotel in Londen, waar ik als butler actief zal zijn. Ik mag nog niet dromen, maar mochten er zich daar opportuniteiten voordoen, dan zal ik niet snel weigeren. Maar eerst trek ik op studiereis naar New York.”

Kritische blik

“Ik ben heel erg kritisch. Flagrante fouten bij de wijnbediening zijn het openen van de fles. Dan denk ik onder andere aan het walgelijk scenario, wanneer de ober de fles tussen de benen soms onhandig ontkurkt. Dat is beschamend en een verwerpelijke inbreuk op de elementairste regels van de goede service. Je moet steeds rechts van de persoon in kwestie uitschenken, eventueel met een servet. Als het echt te gortig of compleet misloopt, durf ik wel eens discreet de ober attent te maken op zijn arrogante of slordige bediening in de feestzaal. Ik kijk stiekem toe en evalueer stilletjes, eigen aan het vak zeker? Ik zal het altijd discreet doen, brutaal een evaluatie geven, ligt niet in mijn aard.”

“Mijn favoriete wijn moet krachtig zijn, zeker bij rood vlees en wild. Volle witte wijn hoort bij gegrilde vis”, aldus Elise. “Na zes jaar ‘keuken en sommelier’ volg ik nu een jaar ‘butler’, bekend dankzij de tv-programma’s en typisch Engels. De butler is een persoonlijke assistent, zoals we die kennen bij bijvoorbeeld het paleis. Die moet van veel zaken op de hoogte zijn, gasten ontvangen en begeleiden, de wijnkelder onderhouden, enz. Of ik droom van een job in Brussel? Dat is wellicht een utopie. Een butler aan het paleis is natuurlijk het ultieme.”

(RVS)

Vragenrondje

Wat betekent de titel Junior Sommelier 2016?

“Ik denk dat het zeker iets positief is voor mijn cv, dat heeft de school me ook op het hart gedrukt. Ik kreeg ook heel wat felicitaties via Facebook of andere sociale media, ook uit wijnland Frankrijk. Het jaar 2016 is sowieso een grand cru-jaar, zonder meer, zeker met het winnen van dit Krak-referendum, dat is de kers op de taart. Ik heb zelf geen initiatief genomen om stemmen te ronselen, maar vanuit de KLJ kwam er wel heel wat beweging op gang om massaal te stemmen. Ik ben heel blij met de overwinning. Ik dacht meteen aan een stevig duel met Siel Demeyer. We vertegenwoordigen twee blokken met veel jonge leden, de Chiro en de KLJ. We kennen elkaar goed door samen in de Jeugdraad te zitten.”

Hoe reageren je ouders op je prestaties?

“Mijn mama is best wel enthousiast (lacht). Ze is trots en dankbaar dat ik het zo goed doe. Ze weet dat het mijn passie is en ze steunt me daar ook volledig in, zowel moreel als logistiek en dat is heel erg plezant.”

Wat brengt 2017?

“Op 9 februari staat er al een serieus project op het programma. Met twee medeleerlingen organiseer ik een hoogstaand Valentijnsbanket in onze school. Daarbij brengen we een vijfgangenmenu dat we helemaal samenstelden. We organiseerden het event van A tot Z, een gigantische challenge voor ruim 200 al dan niet kritisch ingestelde en culinair opgeleide experten en occasionele bezoekers. Het wordt superdruk, maar dat maakt de studie des te beklijvend. Het jaar 2017 is overigens erg goed begonnen, want de zus van mijn mama, Mieke Verniest uit Zwalm, was kandidaat voor de titel van Schoonste Boerin en heeft afgelopen weekend ook gewonnen.”

Bio

Privé

Elise De Waele (18) woont sinds twee jaar met mama Ilse Verniest aan de Bruggesteenweg. Daarvoor woonde ze in Poeke, waar Ilse een ijsjeszaak uitbaatte.

Opleiding en loopbaan

Na de lagere school in Wingene-Wildenburg, volgde ze het secundair onderwijs in Ter Groene Poorte, waar ze de richting Hotelschool volgde en daarna de discipline Sommelier en Butler.

Vrije tijd

Elise is actief bestuurslid van de lokale KLJ en vertegenwoordigt die instantie in de Jeugdraad. Daarnaast heeft ze een passie voor wijn.