Ruime belangstelling voor afgeslankte versie van de Navy Days in Zeebrugge

Redactie KW

Vandaag en morgen stelt de Belgische Marine de deuren van de Marinebasis Zeebrugge open voor het brede publiek, en dit voor de vijfendertigste keer.

Dit jaar voor het eerst volgens een nieuwe formule. Besparingsmaatregelen bij Defensie moeten als verklaring worden aangeduid. Voor het eerst duren die ‘Navy Days’, jarenlang gekend als de ‘Vlootdagen’, nu maar twee dagen in plaats van drie. Nieuw is ook dat er in de toekomst slechts om de twee jaar ‘Navy Days’ in Zeebrugge zullen worden georganiseerd.

De bezoeker zal het al onmiddellijk hebben gemerkt, dit jaar veel minder demonstraties, veel minder vertegenwoordigde maritieme verenigingen, kortom, een heel ander beeld. Toch deed de Marine er ook bij deze editie alles aan om zijn beste beentje voor te zetten. De voornaamste aandacht gaat natuurlijk ook dit jaar naar de afgemeerde schepen, Belgische en vreemde, die uitzonderlijk bezoek aan boord toelaten.

Blikvangers dit jaar zijn ondermeer de nieuwe boordhelikopter (‘Caaiman’- de maritieme versie van de NH90) aan boord van het Belgische fregat F930 ‘Leopold I’, de Nederlandse onderzeeër ‘Bruinvis’, het Poolse landingsvaartuig ‘Turun’, het Nederlandse oceaanpatrouillevaartuig ‘Friesland’ en de Amerikaanse destroyer ‘Truxtun’.

Ruime belangstelling voor afgeslankte versie van de Navy Days in Zeebrugge

Over het hoe en het waarom van de ‘Navy Days’ hadden we een kort gesprek met Flottielje-admiraal Georges Heeren, Commandant van de Marinecomponent. “Met de organisatie van de ‘Navy Days’ willen we het publiek tonen waar onze Marine voor staat en hoe alles in zijn werk gaat. Voor hen die interesse tonen voor een job bij “ons bedrijf”, gaan we dieper in op diverse werkplekken, om het geïnteresseerden toe te laten zich een idee te vormen van wat van hen kan worden verwacht en wat de Marine als werkgever hen te bieden heeft. Het aantal verschillende beroepen bij de Marine is heel uitgebreid en heel divers. Voor jonge en gemotiveerde mensen zijn er dus heel wat mogelijkheden,” zo stak Flottielje-admiraal Heeren van wal.

“Deze week werd er een belangrijke politieke beslissing genomen over de toekomstige investeringen bij Defensie. Ook bij de Marinecomponent liggen er belangrijke plannen op de tekentafel, met name de bouw van twee nieuwe fregatten en zes mijnenjagers. Dit project zal worden uitgevoerd in nauwe samenwerking met de Nederlandse Koninklijke Marine. België en Nederland zullen gezamenlijk vier fregatten (laten) bouwen en twaalf mijnenjagers. De twee landen nemen elk de helft hiervan voor hun rekening. De fregatten zullen onder Nederlandse supervisie worden ontworpen en gebouwd, de Belgen nemen de mijnenjagers voor hun rekening. Deze laatste worden van een geheel ander type dan de huidige Tripartite-mijnenjagers. De nieuwe schepen zullen als operationele en logisitieke platforms fungeren, waarvan de mijnenbestrijdingsoperaties van op afstand zullen worden uitgevoerd. Alle bestrijdingstuigen zullen dus vanaf de nieuwe schepen draadloos van op afstand worden bediend. De schepen zullen dus in staat moeten zijn die tuigen aan boord te kunnen nemen en ook te water te laten. Ieder nieuwe mijnenjager zal individueel ook als commando- en logistiek steunschip kunnen fungeren. Vermits de schepen nu uit het mijnengebied zullen blijven zullen ze niet langer uit polyester worden gebouwd. De nieuwe schepen zullen wel groter zijn dan de huidige mijnenjagers,” aldus verder admiraal Heeren.

(FN)

>> Ook morgen 2 juli kan de bezoeker nog gratis bij de Marine terecht, dit van 10.00 tot 18.00 uur. Plaats van het gebeuren; Marinebasis Zeebrugge, Graaf Jansdijk te Zeebrugge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier