Ruim helft GAS-dossiers in Kortrijk resulteert in boete

Sluikstorten blijft een probleem in Kortrijk. Samen met wildplassen en het onvergund innemen van publiek domein zijn de twee andere koplopers. © JVGK
Redactie KW

Acht jaar na het invoeren van de Gemeentelijke Administratieve Sancties, kortweg GAS-boetes, blijken vooral wildplassen en sluikstorten voor de grootste problemen te zorgen. In 2017 werden 645 GAS-vaststellingen gemaakt, ruim de helft daarvan gaf ook effectief aanleiding tot een boete. De aanpak kost de stad wel meer dan de optelsom van boetes opbrengen.

De Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS) werden in 2009 in Kortrijk ingevoerd. In 2017 werden 645 GAS-vaststellingen gemaakt, waaronder er op vandaag 364 aanleiding gaven tot een GAS-boete. Zo’n boete kan maximum 350 euro bedragen. “De cijfers van 2017 zijn nog niet definitief, aangezien nog niet alle dossiers afgehandeld zijn,” aldus de burgemeester.

Van de GAS-vaststellingen werden er aantal geseponeerd wegens onvoldoende bewijs, werden er ook opgelost door bemiddeling of werd de procedure ouderlijke betrokkenheid ingeroepen. Wel opmerkelijk: GAS kost meer dan dat het opbrengt. De dossier- en personeelskost ligt vaak een stuk hoger dan de uiteindelijke boete. Het GAS-parkeren daarentegen levert 600.000 euro per jaar op.

Minderjarigen

Het aantal GAS-dossiers nam sinds 2012 toe doordat ook diefstallen en beschadigingen opgenomen werden. “Vroeger was dit enkel voor het parket. Sinds 2015 wordt ook sterk ingezet op voorkomen van sluikstorten, waardoor ook het aantal GAS-vaststellingen sterk toenam.”

Van de 645 dossiers waren er in 2017 elf overlastplegers minderjarig. “Bijna allemaal dossiers over wildplassen”, aldus de burgemeester. “Bij minderjarigen wordt er eerst overgegaan tot de ouderlijke betrokkenheid. Als ouders het probleem ontkennen, probeert men nog naar bemiddeling te gaan. Levert ook dat niets op dan kan er een gemeenschapsdienst voorgesteld worden. Slechts één geval bij de minderjarigen leidde tot een boete.”

Betere buurt

Het grootst aantal vaststellingen in 2017 ging in Kortrijk over wildplassen, sluikstorten en niet vergunde inname van het openbaar domein. Volgens Van Quickenborne kadert GAS in Kortrijk binnen een sensibiliserende en preventieve aanpak in de strijd tegen overlast. “Een mooi voorbeeld hiervan is de actie ‘Betere Buurt’, een samenwerking tussen de verschillende stadsdiensten en een buurt. In de Brugsesteenweg werd vorig jaar een project opgezet met een lentekuis en een opvolging van de netheid in de buurt door de gemeenschapswachten. Deze actie zal dit jaar opnieuw gebeuren en het is de bedoeling om dit in de toekomst uit te breiden naar alle steenwegen, waar er minder sociale controle is.”

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier